Sağlık Turizmi Destekleri
Sağlık Turizmi- Tanımlar
Sağlık Kuruluşu: İlgili kamu kurumundan ruhsatlı ve Sağlık Turizmi Belgesi’ne sahip olan hastane, klinik, tıp merkezleri gibi kuruluşlardır. Poliklinik: Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik uyarında faaliyet gösteren, ağız ve diş sağlığı polikliniği haricindeki kuruluşlardır. Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu: Sağlık turisti ile beraberindeki refakatçi ve diğer yakınlarına konaklama, ulaşım ve transfer hizmetlerini yürütmesi için Bakanlıkça yetkilendirilen şirketlerdir. Yararlanıcı: Türkiye’de yerleşik sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren kuruluş/aracı kuruluşları ve spor turizmi sektöründe faaliyet gösteren kurum/ kuruluşlardır. Konaklama Tesisi: İlgili kamu kurumunun izin ve denetiminde faaliyet gösteren, kişilerin seyahat ettikleri bölgede geçici olarak barınma, yeme-içme gibi ihtiyaçlarını karşılayan tesislerdir. Prestijli Etkinlik: Aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların yüksek katılımcı ve ziyaretçi sayısı olan, bölgesel veya küresel etkiye sahip yurt dışında düzenlenen uluslararası organizasyon sayesinde bir araya gelmesini sağlayan etkinliklerdir. Yurt Dışı Etkinlik: Yurt dışında sanal veya fiziki olarak düzenlenen fuar, kongre, konferans, seminer veya festival gibi etkinliklerdir. Yurt İçi Etkinlik: Yurt içinde fiziki olarak düzenlenen fuar, kongre, konferans, seminer veya festival gibi etkinliklerdir.
Tescil Koruma Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt içinde tescilli olan markalarının yurt dışında da tescil edilip korunması için harcanan giderler desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık turizmi sektöründe faaliyetlerini sürdüren yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilmesini ve sınai mülkiyet haklarının korunması amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilip korunması kapsamında yapmış oldukları giderler Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
30123 sayılı Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. Maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Markanın tescil edilme tarihinden veya korunma için ödeme belgesi tarihinden itibaren 6 ay içerisinde istenen belgeler ile birlikte başvuru yapılmalıdır. b) Tescil yenileme, mahkeme ve yargılama giderleri destek kapsamında yer almaz.
Desteğin Kazanımları
a) Markanın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka veya patent bürosu hizmeti ile alınan danışmanlık hizmeti giderleri, markanın başka bir şirket veya kuruluş adına tescil ettirilip ettirilmediğine dair marka araştırması ve incelemesi giderleri ile markanın ilgili ülkede korunmasına yönelik danışmanlık hizmetleri ve tescil giderleri %60 oranında yıllık 2.735.107 TL tutarına kadar desteklenmektedir. b) Yurt dışında tescilli olan markanın yalnızca yurt dışında korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık gideri ise yıllık en fazla 299.610 TL tutarında desteklenir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | FAYDALANICI |
Tescil ve Koruma Giderleri | %60 | 2.735.107 TL/ Yıllık | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu |
Yurtdışı Birim Destekleri
Sağlık turizmi sektörlerinde faaliyet gösteren yararlanıcıların müşterilerine yakın olmak ve daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yurt dışında kiraladıkları birimlerin kira, komisyon giderleri ile açılıp işletilmesine yönelik belgelendirme giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren yararlanıcıların irtibat ofisi, paylaşımlı ofisler veya ön tanı merkezi gibi birimlerini yurt dışında da açmalarına olanak sağlamaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık turizmi sektöründeki yararlanıcıların irtibat ofisi, paylaşımlı ofis gibi birimlerinin kira giderleri ile bu birimlerin açılıp işletilmesi için gerekli olan belgelerin alımında yapılan giderler desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
30123 sayılı Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Yurt dışında faaliyet gösteren ilgili birimlerin destekten yararlanabilmesi için Türkiye’deki şirket ile arasında organik bağının bulunması gerekmektedir.
c) Yurt dışındaki şirketin, Türkiye’deki şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gereklidir. Ancak, daha önce organik bağın olmadığı yurt dışındaki şirkete ortak olunması halinde veya hisselerinin tamamının ya da bir kısmının Türkiye’deki yararlanıcının satın alması halinde bu şart aranmamaktadır.
d) Ödeme belgesinde kira ödemesinin hangi aya ait olduğunun belirtilmesi gerekmektedir. Aksi halde kiraya verenden fatura veya konuya ilişkin ödemelerin hangi aya ait olduğuna dair yazı talep edilmektedir.
Desteğin Kazanımları
a) Sağlık turizmi sektöründeki sağlık kuruluşu ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının yurt dışında faaliyete geçirdiği irtibat ofisi, paylaşımlı ofisler ile ön tanı merkezi gibi birimlerinin vergi, resim ve harç dahil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimlerin açılması/işletilmesi için gerekli olan belgelerin giderleri muayenehane ve poliklinik için birim başına yıllık 2.735.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. b) Yararlanıcılar bu destekten ülke başına 5 yıl boyunca yararlanabilmektedir. c) Yararlanıcılar ilgili destekten azami 25 birim için yararlanabilir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | SÜRE/ADET | FAYDALANICI |
Birim Kira Giderleri |
%60 | 2.735.000 TL/ Birim Başına/ Yıl | Ülke Başına 5 Yıl Azami 25 Birim |
Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu (Muayene ve Poliklinik) |
Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Sağlık turizmi sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt dışındaki bilinirliliklerini artırarak potansiyel müşterilerine ulaşabilmesi amacıyla yapmış oldukları reklam, tanıtım ve pazarlama faaliyetlerine ilişkin giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık turizmi alanında faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt dışında vermiş oldukları hizmetlerinin reklam, afiş, broşür, katalog, durak/taşıtlarda yer alan reklam/giydirme gibi yollarla tanıtımlarının yapılmasını sağlamaktır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık turizmi sektöründeki yararlanıcıların yurt dışında reklam, tanıtım ve pazarlama amacıyla yapmış oldukları giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
30123 sayılı Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Yurt dışına yönelik olarak yararlanıcı tarafından gerçekleştirilecek Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi (EK-3)’nin “Özel Tanıtımlar” kısmındaki faaliyetlere ilişkin yapılacak olan harcamalar için faaliyetin başlangıç tarihinden en geç 1 ay öncesine kadar ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir. b) Ön onay alındıktan sonra ilgili faaliyet kapsamında yapılan giderlere ait ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde destek başvurusunda bulunulması gerekmektedir. c) Katalog, broşür, tanıtım ve eşantiyon malzemelerinin destek kapsamında değerlendirilebilmesi için ilgili malzemelerin destek başvurusuna konu faaliyette kullanıldığına ilişkin bilgi ve görsel örneklerin sunulması gerekmektedir. d) Görsel, yazılı, işitsel ve dijital tanıtımların yabancı dillerin yanı sıra Türkçe de kullanıldığının ya da yayımlandığının tespiti halinde yapım giderlerine yönelik destek hesaplaması harcamanın %50’si üzerinden yapılmaktadır. e) Tanıtım faaliyetleri kapsamında; tanıtıma özel ulaşım ve konaklama giderleri, tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri, sadece Türkçe yapılan tanıtım harcamaları, yurt içine yönelik tanıtım harcamaları, yurt dışında Türkçe yayınlanan yayın organlarında yapılan tanıtım harcamaları, arama motoru optimizasyonu faaliyetlerine ilişkin giderler destek kapsamında yer almamaktadır.
Destek Kazanımları
a) Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi’nde yer alan yurt dışına yönelik faaliyetlere ait yapım, yayın, organizasyon ve ilgili diğer giderler, muayene ve poliklinik için 10.942.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. b) İlgili faaliyetler, diğer yararlanıcılar için 27.357.000 TL Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. c) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | SÜRE/ADET | ÖN ONAY | FAYDALANICI |
Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Giderleri | %60 | 10.942.000 TL/ Yıl | 5 Yıl |
1 Ay(Özel Tanıtım) | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu (Muayene ve Poliklinik) |
27.357.000 TL/ Yıl | Diğer Yararlanıcılar |
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Ülke pazarına girişte zorunlu olan belgelerin alınması için yapılan giderler ve ön tanı merkezi gibi kuruluşların açılışı için gerekli olan ruhsat izin belgelerinin alımında yapılan harcamalar desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının, hedeflemiş oldukları ülkenin pazarına girilebilmesi için gerekli olan kalite, standart belgeleri ile ön tanı merkezi gibi kuruluşların açılması için gerekli olan ruhsat izin belgelerinin alınarak ilgili faaliyete başlamaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının çevre, kalite ve insan sağlığı konusunda teknik mevzuata uyum sağlanabilmesi, ön tanı merkezi ve açılışı için gerçekleştirilen ve ilgili ruhsat izin belgelerinin yanı sıra bir ülke pazarında girişte zorunlu olarak aranan veya pazara giriş avantajı sağlayan belge/sertifikaların firmalar tarafından alınabilmesi için yapılan giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Desteği talep edilecek olan belge Bakanlığın yayınlamış olduğu “Desteklenen Pazara Giriş Belgeleri Listesi(EK-5B)”nde yer almalıdır. b) İlgili belgenin düzenlenme, yenileme veya gözetim tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçıları Birliği’ne destek ödeme başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Destek Kazanımları
a) Desteklenen Pazara Giriş Belgeleri Listesi (EK-5B)’nde yer alan belge, sertifika ve akreditasyon giderlerine ilişkin yapılan harcamalar; • Müracaat ve doküman inceleme giderleri, • Belgelendirme tetkik giderleri, • Belge kullanım ücretleri, • Zorunlu kayıt ücretleri, • Gözetim giderleri belge başına 2.735.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. b) Yenileme giderleri ise yıllık üst limitin %50’sini aşamaz. c) Alınacak belge iklim ile ilgili ise destek oranına 10 puan ilave edilir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | İLAVE PUAN | FAYDALANICI |
Pazara Giriş Belgeleri Giderleri | %60 | 2.735.000 TL/ Belge Başına | İklim ile ilgili ise +10 puan | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu |
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
Her düzeydeki firmaların uluslararası pazarlara girmeleri ve hizmet ihracatı yapmış oldukları pazarların sayısını artırmaları amacıyla yurt dışında düzenlenen etkinliklere iştirak etmeleri durumunda nakliye, stant, yer kirası gibi giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında düzenlenen etkinliklere katılım sağlayarak potansiyel müşterileriyle görüşmeler gerçekleştirmeleri ve ülkelerin pazarları hakkında bilgi sahibi olmaları sayesinde hizmet ihracatı yapmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, yararlanıcıların yurt dışında düzenlenen etkinlikler sırasında yapmış oldukları nakliye, ulaşım, stant harcamaları, kayıt ücretleri gibi giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Bireysel olarak katılım sağlanacak olan etkinlikler Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi (EK-13B) listesinde yer almalıdır. b) Katılım sağlanacak olan etkinlik Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi (EK-13B) listesinde yer almıyorsa söz konusu listeye eklenmesi için başvuru yapılmalıdır. Bu listeye etkinliğin eklenebilmesi için; • Konusu itibariyle sektörel nitelikli, • Uluslararası katılımcı veya ziyaretçilerin gelmesi, • Stant ile iştirak edilebilmesi, • Önceki performanslarının değerlendirilebilmesi, • Kurumsal bir internet sitesine sahip olması veya etkinliği düzenleyen organizatörün kurumsal internet sitesi üzerinden bilgilerine erişim sağlanması gerekmektedir. c) Destek başvuruları etkinliğin bitiş tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçıları Birliği’ne yapılmalıdır. d) Etkinliğe stant ile katılım sağlanması gerekmektedir. Aksi takdirde destek kapsamında yer almayacaktır.
Desteğin Kazanımları
a) Sağlık kuruluşu/sağlık turizmi aracı kuruluşlarının etkinliğe katılımları kapsamında yapmış oldukları; • Nakliye giderleri, • Kayıt ücreti, • Yer kirası, • Standın tasarımı, konstrüksiyonu ve kurulumuna ilişkin giderler; raf, ışıklandırma, internet, elektrik, ses ve görüntü sistemleri, temizlik, halı, masa ve sandalye giderlerini kapsayan stant harcamaları, • Yararlanıcının en fazla 2 temsilcisinin ekonomi sınıfı ulaşım giderleri, • Sanal olarak düzenlenen etkinliklerde katılım ve kayıt ücretleri desteklenmektedir. b) Bahsedilen giderler Sağlık kuruluşu/ sağlık turizmi aracı kuruluşları için etkinlik başına 1.367.000 Türk Lirasına kadar %60 oranına kadar desteklenmektedir. c) Prestijli etkinliğe katılım sağlanması durumunda 2.735.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | ÖN ONAY | FAYDALANICI |
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Giderleri | %60 | 1.367.000 TL/ Etkinlik
2.735.000 TL/Prestijli Etkinlik
|
2 Ay (Milli Katılım) | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu |
Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Şirketlerin yurt içinde düzenlenen etkinliklere katılım sağlayarak çeşitli görüşmeler yapmaları ve doğru hedef kitleye ulaşmaları için yapmış oldukları harcamaları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Firmaların etkinliklere katılım sağlayarak yapmış oldukları hizmetleri tanıtmaları ve bu sayede doğru hedef kitleye ulaşmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yurt içi etkinliklere katılım sağlanması kapsamında şirketlerin yapmış oldukları nakliye, yer kirası, stant harcaması gibi giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Etkinliğe stant ile katılım sağlanması gerekmektedir. b) Katılım sağlanacak etkinliğin desteğe konu olabilmesi için Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi (EK-15B)’nde yer alması gerekmektedir. c) Destek ödeme başvurusu faaliyetin bitiş tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. d) Güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetlerine ilişkin harcamalar destek kapsamında yer almamaktadır.
Desteğin Kazanımları
a) Yurt içi etkinliğe katılımlarda yapılan; • Nakliye giderleri, • Kayıt ücreti, • Yer kirası, • Standın tasarımı, konstrüksiyonu, kurulumuna ilişkin giderler, • Raf, ışıklandırma, internet, elektrik, ses ve görüntü sistemleri, temizlik, halı, masa ve sandalye giderleri destek kapsamındadır. b) İlgili giderler etkinlik başına 1.367.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | FAYDALANICI |
Yurt İçi Etkinlik Katılım Giderleri | %60 | 1.367.000 TL/ Etkinlik | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu |
Ürün Yerleştirme Desteği
Yararlanıcıların yurt dışında tanıtımları gerçekleştirmeleri amacıyla yapmış oldukları ürün yerleştirme giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon ve dijital oyunlarda ürün yerleştirme yaparak tanıtımlarının gerçekleştirilmesi amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların potansiyel müşterilerine ve hedef kitlelerine ulaşabilmeleri amacıyla yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlarda yapmış oldukları ürün yerleştirme giderleri Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Harcama yapılmadan önce Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’ne ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir. b) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle 6 ay içerisinde talep edilen bilgi ve belgelerle yapılmalıdır.
Desteğin Kazanımları
a) Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri yararlanıcılar için yıllık 5.470.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
b) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | SÜRE/ADET | ÖN ONAY | FAYDALANICI |
Ürün Yerleştirme Giderleri | %60 | 5.470.000 TL/Yıllık | 5 Yıl | Harcama Yapmadan Önce | Sağlık Kuruluşu/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşu |
İstihdam Desteği
Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı gibi ilk defa istihdam edecekleri personellerinin maaşları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının müşterilerine uzaktan veya doğrudan destek sağlamaları için personel istihdam etmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Ülkemize gelecek olan sağlık turistlerine, kuruluşların hizmet sağlayabilmesi için ilk defa istihdam edecekleri personellerinin maaşları Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) İstihdam gerçekleştirilmeden önce Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü’ne ön onay başvurusunda bulunulmalıdır.
b) İstihdam edilecek personel “İstihdamı Desteklenecek Personelde Aranan Nitelikler (EK-8Ç)” listesindeki niteliklere uygun olmalıdır.
c) Brüt ücret tutarı belirlenirken istihdam desteğinden yararlandırılan personel için desteğe konu ayda, Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilen prime esas kazanç tutarı dikkate alınır.
d) Destek başvurusunun ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılması gerekmektedir.
Desteğin Kazanımları
a) Sağlık kuruluşu ve sağlık turizmi aracı kuruluşunun ilk defa istihdam edeceği tercüman, çağrı merkezi personeli, rehber, sosyal medya uzmanı ve pazarlama uzmanı ile bakım alanında faaliyet gösteren sağlık kuruluşunun bakım elemanı ve sosyal hizmet uzmanına ilişkin giderleri desteklenmektedir. b) Personel başına aylık 49.000 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir. c) İlgili giderler muayene ve poliklinik için yıllık toplam 2.735.000 Türk Lirasına kadar; diğer yararlanıcılar için yıllık toplam 10.942.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. d) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | DİĞER LİMİTLER | SÜRE/ADET | ÖN ONAY | FAYDALANICI |
Personel İstihdam Giderleri |
%60 |
2.735.000 TL/ Yıl | 49.000 TL/Aylık/Personel | 5 Yıl |
İstihdamı Gerçekleştirmeden Önce | Muayene ve Poliklinik |
10.942.000 TL/ Yıl | Diğer Yararlanıcılar |
Hasta Yol Desteği
Ülkemizde sağlık turizmi kapsamında faaliyetlerin artırılabilmesi için yurt dışından gelen sağlık turistlerinin ulaşım giderleri destek kapsamındadır.
Desteğin Amacı
Bakanlık ile sağlık kuruluşları/ sağlık turizmi aracı kuruluşları arasında imzalanan Hasta Yol Desteği Protokolü sayesinde yurt dışından tedavi olmak için gelen hastaların ulaşım giderlerinin desteklenerek ülkemizin sağlık turizmi gelirlerinin artırılması amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, yurt dışından ülkemize tedavi olmak amacıyla gelen hastaların ulaşım giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Protokol yapmak isteyen sağlık kuruluşunca veya sağlık turizmi aracı kuruluşunca, kuruluşu temsile yetkili kişi veya kişiler tarafından imzalanmış Hasta Yol Protokolü (EK-10B) ile Genel Müdürlüğe başvuru yapılmalıdır. Başvurunun uygun bulunması halinde Genel Müdürlük protokolü imzalamaktadır. b) Yurt dışından gelen hastaların ülkeye giriş tarihinden itibaren en geç 7 gün içerisinde ilgili sağlık kuruluşuna kaydının yapılması gerekmektedir. c) Destek başvurusu, ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçı Birliği’ne yapılmalıdır.
Desteğin Kazanımları
a) Protokolün Genel Müdürlük tarafından imzalandığı tarih itibariyle Türkiye’ye giriş yapan hastaların uçak bileti giderleri; muayene ve poliklinikler için yıllık 2.735.000 Türk Lirası, diğer yararlanıcılar için ise yıllık 27.357.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. b) Hasta başına 54.000 Türk Lirasına kadar destek verilmektedir. c) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | DİĞER LİMİTLER | SÜRE/ADET | FAYDALANICI |
Hasta Yol Giderleri |
%60 |
2.735.000 TL/ Yıl | 54.000TL/Hasta | 5 Yıl |
Muayene ve Poliklinik |
27.357.000 TL/ Yıl | Diğer Yararlanıcılar |
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Desteği
Sağlık kuruluşlarının ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının tedavi etmek için yurt dışından getirdikleri yabancı hastaları ile sağlıklı iletişim kurabilmek ve daha iyi hizmet verebilmeleri amacıyla istihdam ettiği personelin alacağı yabancı dil ve sağlık turizmi eğitim giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yurt dışından tedavi olmak için gelen hastalarla sağlık kuruluşlarının/aracı kuruluşlarının doğru ve etkili iletişim kurmaları ve bu kapsamda ilgili personellerin gerekli eğitimi alarak daha iyi hizmet vermeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının yurt dışından gelen yabancı hastaları ile iletişim kurabilmeleri için, ilgili personellerin Bakanlık tarafından anlaşmalı Yükseköğretim Kurumlarından alacağı yabancı dil ve sağlık turizmi eğitim giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) İstihdam edilen personelin alacağı eğitim, Genel Müdürlükçe protokol imzalanan “Yetkilendirilmiş Yükseköğretim Kurumları ve Eğitim Programları (EK-9D)” listesinde yer alan kurumlardan alınmalıdır. b) İlgili eğitim çevrimiçi veya yüz yüze olabilmektedir. c) Personel, eğitimin %90’ına katılım sağlamalıdır. d) Personel, eğitim kurumu tarafından yapılan sınavdan geçer not almalıdır. e) Destek başvuruları ilgili eğitim bittikten sonra yapılmalıdır.
Desteğin Kazanımları
a) İstihdam edilen personelin anlaşmalı Yükseköğretim Kurumlarından alacağı yabancı dil ve sağlık turizmi eğitim giderleri muayene ve poliklinik için yıllık 1.092.000 Türk Lirasına kadar; diğer yararlanıcılar için yıllık 4.375.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | FAYDALANICI |
Yabancı Dil ve Sağlık Turizmi Eğitim Giderleri |
%60 |
1.092.000 TL/ Yıl | Muayene ve Poliklinik |
4.375.000 TL/ Yıl | Diğer Yararlanıcılar |
Acente Komisyon Desteği
Ülkemize, sağlık kuruluşları tarafından sağlık turistlerinin getirilmesi ve spor turizmi kapsamında faaliyet gösteren konaklama tesislerinin lisanslı sporcuları, spor takımlarını getirmesi kapsamında acentelere ödediği komisyon giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşlarının, spor turizmi kapsamında faaliyet gösteren konaklama tesislerinin acentelere ödediği komisyon giderleri destek kapsamına alınarak ülkemize daha fazla sağlık turistlerinin, lisanslı sporcuların, spor takımlarının ve kafilelerinin gelmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık turistlerinin, lisanslı sporcuların, spor takımlarının ve kafilelerinin ülkemize getirilmesi sırasında ilgili kuruluşların acentelere ödedikleri harcamalar desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Komisyon ödemesi yapılan acenteler, Acenteler Listesi (EK-6F)’nde yer almalıdır. b) Acentelik hizmeti kapsamında alınan faturalarda faaliyetlerin niteliğinin belirlenebilir olması esastır. Fatura ile yapılan faaliyet arasında ilişik bulunamaması durumunda ilgili kalem destek kapsamına alınmamaktadır. c) Desteği talep edilecek olan azami komisyon tutarı, komisyon faturasındaki ana hizmet bedelinin %20’sinden fazla olmamalıdır. d) Sağlık kuruluşlarının ana hizmet bedeli belirlenirken tedavi bedeli baz alınmaktadır. e) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçıları Birliğine yapılmalıdır.
Desteğin Kazanımları
a) Sağlık kuruluşları ve sağlık turizmi aracı kuruluşları tarafından ülkemize getirilen sağlık turistleri için acentelere ödenen komisyon masrafları muayene ve poliklinikler için 1.092.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. b) Diğer sağlık kuruluşları ve konaklama tesisleri tarafından ülkemize getirilen destek kapsamındaki ilgili kişiler için acentelere ödenen komisyon masrafları yıllık 5.470.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. c) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | SÜRE/ADET | FAYDALANICI |
Acente Komisyon Giderleri |
%60 |
1.092.000 TL/ Yıl | 5 Yıl |
Sağlık Kuruluşları/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşları |
5.470.000 TL/ Yıl | Diğer Sağlık Kuruluşları/ Spor Turizmi Konaklama Tesisleri |
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Desteği
Sağlık sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt içinde düzenlenen tanıtım ve eğitim etkinliklerine davet etmiş olduğu akademisyen, uzman, basın mensubu, sektörel kurum ve kuruluş temsilcilerinin giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Sağlık sektöründeki yararlanıcıların yurt içi eğitim ve tanıtım desteği giderlerinin desteklenerek yurt içindeki tesislerinin ve hizmetlerinin tanıtımlarının yapılması amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, sağlık sektöründeki yararlanıcıların yurt içindeki tesislerinin ve hizmetlerinin tanıtımı amacıyla, yurt dışındaki akademisyenlerin, uzmanların davet edilmesi için düzenledikleri eğitim ve tanıtım etkinliklerinin giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Uluslararası Sağlık Turizmi ve Turistin Sağlığı Hakkında Yönetmeliğin 5. ve 6. maddelerinde belirtilen nitelikleri sağlayan sağlık kuruluşları ve 5448 sayılı Sağlık ve Spor Turizmi Sektörlerine Yönelik UUE Genelgesinin Tanımlar başlıklı 3.maddesinin (h) ve (j) bendinde yer alan sağlık turizmi aracı kuruluşları müracaat edebilir.
Desteğin Şartları
a) Faaliyetin başlangıç tarihinden en az 1 ay önce Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden ön onay alınmalıdır. b) Yurt dışından davet edilen akademisyen, uzman, basın mensubu, deneyimleyici, sektörel kurum ve kuruluş temsilcilerinin ilgili etkinliğe katılım sağlaması gerekmektedir. c) Yurt içi tanıtım veya eğitim etkinliği yol dışında en fazla 5 gün desteklenmektedir. d) Yurt içi tanıtımı sağlık turizmi aracı kuruluşu düzenliyorsa aracı kuruluşun etkinlik kapsamında anlaşmalı olduğu en az 3 sağlık kuruluşunu yerinde tanıtması gerekmektedir. e) Destek başvurusu faaliyetin bitiş tarihinden itibaren 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçıları Birliğine yapılmalıdır.
Desteğin Kazanımları
a) Organizasyonu düzenleyen kuruluşun ve davet edilip katılım sağlayan kurum ve kuruluşların en fazla 2 temsilcisinin uluslararası veya şehirlerarası ekonomi sınıfı ulaşım ve transfer giderleri ile konaklama giderleri (oda+ kahvaltı) kişi başına günlük en fazla 8.089 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
b) Ulaşım giderlerine ek olarak;
• Tercümanlık hizmeti giderleri,
• Organizasyon giderleri (yer kirası, ilgili teknik araç ve gereçlerin kira giderleri),
• Görsel, yazılı, işitsel ve dijital tanıtım giderleri,
• Halkla ilişkiler ve eşleştirme hizmeti giderleri,
• Katalog, broşür ve tanıtım malzemesi giderleri desteklenmektedir.
c) İlgili destekler sağlık kuruluşu ve sağlık turizmi aracı kuruluşları için program başına 2.735.000 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
d) Bir takvim yılı içerisinde 5 kez destekten faydalanılmaktadır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI | DESTEK ORANI | DESTEK LİMİTİ | SÜRE/ADET | ÖN ONAY | FAYDALANICI |
Yurt İçi Tanıtım ve Eğitim Giderleri | %60 | 2.735.000 TL/Program | 5 Adet/Yıl | 1 Ay | Sağlık Kuruluşları/ Sağlık Turizmi Aracı Kuruluşları |