Y Ü K L E N İ Y O R

Dâhilde İşleme Süre İşlemleri

Dâhilde İşleme İzin Belgesi Süre İşlemleri

Dahilde İşleme İzin Belgeleri için verilen azami süre 12 aydır. Yalnız; 12 ayı aşan üretim süreçlerinde, proje süresi kadar verilebilir. Buna örnek olarak, gemi inşası ve savunma sanayi projeleri gösterilebilir.
Sektör bazlı verilen süreler aşağıda listelenmiştir;
a) Tekstil ve Konfeksiyon: 6 - 12 Ay
b) Tarım: 6 - 12 Ay
c) Makine ve Otomotiv: 9 - 12 Ay
d) Kimya: 9 Ay
e) Maden Metal: 4 - 9 Ay
Firmaların, mevcut belgelerine ek süre almak için, belge süresi sonundan itibaren en geç üç ay içinde elektronik ortamda müracaat etmeleri gerekmektedir. Aşağıda belirtilen sebeplere dayalı başvurulara göre belgelere süre verilmektedir;
Süre Kaydırımı
Süre kaydırımı; Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında ilk ithalatın yapıldığı tarihe kadar verilen, azami 3 aya kadar ek süreyi ifade eder.
Performans
Performans; Dahilde İşleme İzin Belgesi ihracat taahhüdünün en az %25'ini gerçekleştiren firmalara, belge orijinal süresinin yarısı kadar verilen performansa dayalı ek süreyi ifade eder.
Haklı Sebep
Haklı Sebep; 
a) Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamındaki önceden ihracata tekabül eden ithalatın tamamlanamaması halinde, belge orijinal süresinin yarısı kadar azami süre verilir.
b) DİİB süresi içinde gerçekleştirilen ancak ilgili satır kodu bulunmaması nedeniyle, belge ihracat taahhüdüne saydırılamayan ihracata ilişkin gümrük beyannameleri kapsamı eşya ile aynı ticari tanım ve 8-12'li bazda aynı GTİP'li eşyanın miktarı kadar yeniden ihracat gerçekleştirilebilmesi için orijinal belge süresinin yarısı kadar azami süre verilir.
Mücbir Sebep
Mücbir Sebep; Mücbir sebep nedeniyle, Bakanlıkça belirlenecek ek süreyi ifade eder. Mücbir sebep ile fevkalade haller;
a) Deprem, sel, don, fırtına, kasırga vb. tabii afetler ve yangın
b) Ülkemiz veya ithalatçı ülkede devletçe konulan yasaklar, harp ve abluka hali, genel salgın hastalık
c) Yükümlü firmanın faaliyetinin kamu otoritelerince kısıtlanması, durdurulması veya firmaya el konulması
d) Yükümlü firmanın iflası veya konkordato ilan etmiş olması ya da firma hakkında iflasın ertelenmesi kararı verilmiş olması (Mahkeme kararı ile)
e) Şahıs firmalarında firma sahibinin ölümü
f) Grev ve lokavt
tr_TRTurkish