Y Ü K L E N İ Y O R

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Dâhilde İşleme İzin Belgesi Sıkça Sorulan Sorular

Dahilde İşleme Belgesi ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, ihracatçı firmaların ithal ettiği hammadde ve yardımcı maddelerin vergi muafiyetiyle ülkemize getirilmesini sağlayan belgedir. 
Dahilde İşleme Belgesi Destek Yönetim Sistemi(DYS) üzerinden, talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte Ticaret Bakanlığına başvuru yapılarak alınmaktadır.
Dahilde İşleme İzin Belgesi kapsamında Gümrük vergisi ve KDV muafiyeti ile anti-damping vergilerinden muaf olunmaktadır.
Dahilde İşleme İzin Belgesinin süresi faaliyet gösterilen sektöre göre 6 ila 12 ay arasında olmaktadır. 12 ayı aşan üretim süreçlerinde ise belgenin süresi proje süresi kadardır. (Savunma sanayii projeleri gibi)
Dahilde İşleme İzin Belgesinin süre sonu gelmeden önce ilgili şartların sağlanması durumunda talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte süre uzatımı için revize başvurusu yapılabilmektedir.
Asıl işlem görmüş ürün, dahilde işleme rejimi kapsamında elde edilmesi amaçlanan ürünü belirtmektedir. Daha detaylı açıklamak gerekirse; kumaş ithalatı yapılıp ardından koltuk üretilecekse buradaki asıl işlem görmüş ürün koltuk olmaktadır.
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında işleme faaliyetleri sonucunda elde edilen asıl işlem görmüş ürünün dışındaki ürünü ifade etmektedir.
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında işleme faaliyetleri sırasında özellikle , buharlaşma, sızma veya gaz kaçağı şeklinde yitirilen ve imha olan kısım ile ekonomik değeri olmayan atıkları ifade etmektedir.
Dahilde İşleme Rejimi kapsamında fire, eşyanın üretimi sırasında meydana gelen buharlaşma ve eşyanın yapısı gereği eksilmesini ifade etmektedir. 
İkincil işlem görmüş ürün ise genelde ticari ve ekonomik değeri olan ayrıca gözle görülebilen eşyaları ifade etmektedir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi alınırken taahhüt edilen ihracatın yerine getirilmediği durumlarda müeyyide uygulanarak, ürünlerin ithal edildiği sırada muaf olunan vergiler geri alınır ve cezai yaptırım uygulanır.
Dahilde İşleme İzin Belgesi, ilgili mevzuatta belirtilen gerekli şartları sağladıktan sonra Ticaret Bakanlığı'nın talep etmiş olduğu bilgi ve belgelerle birlikte başvuru yapılmaktadır.
- Belge kapsamında ithalat ve ihracat işlemlerine başlanmayan, başlansa dahi ithalat sürecinde desteklerden yararlanılmamışsa firma iptal başvurusunda bulunarak belgeyi iptal ettirilebilir. Bu durum herhangi bir sorumluluk doğurmamaktadır.
- Kurum tarafından, yanlış bilgi ve beyan verilmesi sonucunda iptal edilen belgeler için müeyyide uygulanmaktadır. 
tr_TRTurkish