Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği
Pazara giriş Belgeleri Desteği
Firmaların; ihracat yaparken almak veya yenilemek zorunda olduğu ve yine ihracat yaparken firmalara avantaj sağlayan belgelerin harcamalarına ilişkin Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan destektir.
Amaç
Şirketler tarafından çevre, kalite ve insan sağlığına yönelik teknik mevzuata uyum sağlanabilmesini teminen akredite edilmiş kurum veya kuruluşlardan alınan yurtdışı pazara giriş belgelerinin belgelendirme işlemlerine yönelik harcamaların desteklenmesidir. Bununla birlikte şirketlerce üretilen ilaç ve tıbbi cihaz ürünlerinin yurt dışında ruhsatlandırılması ve kaydı için ilgili ülkenin resmi sağlık otoritesi nezdinde veya gözetiminde yapılan inceleme ve onay işlemleri kapsamında, yurt dışında gerçekleştirilen giderlerin desteklenmesidir.
Kapsam
Türkiye'de sınai veya ticari faaliyette bulunan şirketlerin pazara giriş belgeleri alımları, ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine yönelik destekleri kapsamaktadır.
Kimler Başvurabilir
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 124 üncü maddesinde belirtilen şirketler ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun çerçevesinde ticari veya sınai faaliyette bulunan kooperatif ve birlikler başvurabilir.
Pazara Giriş Belgeleri Desteği Kazanımları
a) Müşterilerin talep ettiği veya satış yapmak için zorunlu olan; kalite/can/mal güvenliğine ilişkin belgeleri almaya yönelik harcamalar ile test, analiz ve tarım analiz raporlarının alımına yönelik olan harcamaların % 50'si, yılda 15.260.421 Türk Lirasına kadar Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır. b) İlgili destek kapsamında; Bakanlık tarafından belirlenmiş olan listede yer alan belgeler, pazara giriş belgesinin alınmasında veya yenilenmesinde zorunlu olarak gerçekleştirilen giderler desteklenmektedir. c) Pazara girişte zorunlu olan ve avantaj sağlayan test/analiz raporlarına ilişkin giderler desteklenmektedir. d) Destek çerçevesinde; belgelendirme tetkik giderleri, ilk yıla ait belge kullanım ücreti, müracaat ve doküman inceleme giderleri desteklenmektedir. e) Test/analiz raporlarına ilişkin giderler, alınan test/analiz sonucunda bir belge/sertifika düzenlenmesine ya da ilgili belge/sertifikanın Bakanlığın destek kapsamında yer alıp almadığına bakılmaksızın desteklenebilmektedir. f) Ruhsatlandırma ve kayıt işlemlerine ilişkin; ruhsat başvuru giderleri, yıllık ruhsat aidat bedeli, elektronik dosya başvurusu için kullanılan program lisans giderleri, resmi otoritelere ödenmekte olan iyi üretim uygulamaları denetimlerinin harç giderleri, biyo-eşdeğerlilik giderleri, klinik çalışma giderleri ve seri serbest bırakma analiz bedeli desteklenmektedir.
Destek Şartları
a) Adi şirket olmamak b) Desteklenen belgenin Bakanlık tarafından belirlenen listede yer alması c) Pazara giriş belgesine ilişkin yenileme giderleri; daha önceden alınmış olan belgenin/sertifikanın geçerlilik süresi içinde, adına belge düzenlenmiş olan firma, organik bağı bulunan firma ya da aracı firma tarafından ihracat gerçekleştirildiğinin tevsiki aranır. d) Aracı ihracatçı tarafından gerçekleştirilen ihracatlarda; adına belge düzenlenen firmanın imalatçı olduğuna dair bilginin yer aldığı gümrük beyannamesi ve aracı firma ile adına belge düzenlenmiş olan imalatçı firma arasında düzenlenmiş fatura örneği ibrazı gerekmektedir.
Destek Tablosu
Pazara Giriş Belgesi Destek Tablosu | |||
Destek Türü |
Destek Oranı | Destek Limiti | Faydalanıcı |
Uluslararası Nitelikteki Kalite ve Çevre Belgeleri/Sertifikaları ile İnsan Can, Mal Emniyetini ve Güvenliğini Gösterir İşaretler |
% 50 |
15.260.421 TL |
Şirketler |
Test/Analiz Raporları | |||
Tarım Analizleri |
Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği
Belirli bir pazar ya da sektör hakkında ayrıntılı bilgiye ihtiyaç duyan firmaların bu konuda yetkin danışmanlardan alacakları raporların harcamalarının bir kısmı Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Amaç
İhracat gerçekleştiren firmaların; hedef pazar seçimi, müşteri segmentasyonu, dağıtım kanalı oluşturma ve stratejik pazarlama gibi konularda alacakları danışmanlıklar desteklenerek, yurtdışı pazarlara girişte daha stratejik bir şekilde hareket etmeleri, pazara girişin her adımına verilen verilen destekleri daha etkin bir şekilde kullanmalarını sağlamaktır.
Kapsam
Şirketlerin sürdürülebilir ihracat artışını sağlama odaklı hedef pazar, yurtdışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma stratejisi, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair aksiyon planı ve bütçelerini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri destek kapsamındadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 124 üncü maddesinde belirtilen şirketler ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun hükümleri çerçevesinde ticari veya sınai faaliyette bulunan kooperatif ve birlikler müracaat edebilir.
Desteğin Kazanımları
a) Firmaların sürdürülebilir ihracat artışı hedefi doğrultusunda; hedef pazar, yurtdışı pazarlara yönelik finansman ve fiyatlandırma, pazarlama ve kanal stratejisi ve bunlara dair alacağı aksiyon planı ve bütçesini içeren pazara giriş projesi hazırlık sürecine dair alacakları danışmanlık ve rapor giderleri % 50 oranında ve proje başına 761.017 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir. b) İhracat için faaliyet planları oluşturan firmalar bu raporlar sayesinde; potansiyel müşterilerin iletişim bilgileri, rakiplerinin pazardaki fiyatlandırmasını, belirli bir pazarda satış yapabilmek için gereken koşulları en doğru ve en güncel şekilde öğrenebilmektedir.
Desteğin Şartları
a) Bir şirkete ait en fazla 2 adet pazara giriş projesi desteklenmektedir. b) İlgili destekten yararlanabilmek için firmanın, ihracatçı birliği üyeliğinin bulunması gerekmektedir. c) Ön inceleme aşamasında firmaya ait aşağıda yer alan kriterler de göz önünde bulundurulmaktadır; I) Mevcut üretim yetkinliği ve bu üretim yetkinliğini geliştirme potansiyeli, II) Pazarlama ve satış, III) Bilgi sistemleri yönetimi, IV) Finansal performans, V) Organizasyon ve insan kaynakları, VI) Üst yönetimin projeyi sahiplenme düzeyi. d) İlgili destek kapsamında danışmanlık hizmetini sağlayacak danışmanlık firmasının aşağıda yer alan kriterlere sahip olması gerekmektedir; I) 5548 sayılı Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Kararın Yönetim Danışmanlığı Hizmetlerine Yönelik Uygulama Usul ve Esaslarına İlişkin 23/05/2022 tarihli Genelgenin 4. Maddesi çerçevesinde destek kapsamına alınmış olması veya; II) Başvuru tarihi itibariyle en az 3 yıldır faaliyette olması, III) Bünyesinde en fazla 5 danışmanın bulunması, IV) Bünyesinde ihracat planı hazırlayacak danışmanların, ihracata yönelik en az 5 yıllık tecrübeye sahip olması, V) En az 50 firmaya veya kurum/kuruluşa yönelik birebir veya bir proje kapsamında ihracat danışmanlığı hizmeti vermiş olması, e) İhracat planı; destek kapsamında başvurulan ön onayın alınmasının ardından en geç 6 ay içinde Bakanlığa iletilmelidir. f) İhracat planını firma bünyesindeki mevcut personel ile hazırlandıysa, Bakanlıktan ön onay almadan direkt olarak ihracat planı sunulabilir. g) Bakanlık; ihracat planını onaylayabilir, revize edilerek geliştirilmesini talep edebilir ya da ihracat planını reddedebilir. Bakanlığın ihracat planında revize istemesi durumunda, 3 ay içinde revize işlemi gerçekleştirilmelidir. Aksi halde proje iptal ettirilir. h) Bakanlık, danışmanlık hizmeti veren firmadan ilgili ihracat planına ilişkin sunum yapmasını talep edebilir. ı) Destekten yararlanabilmek için, ilgili işlemlerin ödeme belgeleri ile beraber tevsiki gerekmektedir. i) İlgili destek kapsamında onay verilen danışmanlık hizmetini sağlayan firma ile, fatura düzenleyen firma ve ödemenin yapıldığı firmanın aynı olması esastır. j) Reddedilen ya da iptal edilen başvuru için, en az 6 (altı) ay sonra tekrar başvuru yapılabilir.
Destek Tablosu
Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği Tablosu | |||
Destek Türü | Destek Oranı | Destek Limiti | Süre / Adet |
Pazara Giriş Projesi Hazırlama Desteği | % 50 | Proje Başına: 761.017 TL | 2 Adet |
Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği
İhracatı arttırmak amacıyla yurt dışına gerçekleştirilen iş seyahatlerinde; ortaya çıkan ulaşım, konaklama ve araç kiralama giderleri için, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerdir.
Amaç
Yeni ihraç pazarları yaratılması, potansiyel müşterilerle görüşmeler sağlanması ve geleneksel pazarlarda pazar payımızın arttırılması amacıyla, şirketlerin yurt dışı pazar gezilerinin desteklenmesidir.
Kapsam
Şirketlerin ihracat gerçekleştirmek istedikleri hedef pazarlara ilişkin bilgi ve tecrübelerini arttırmaları, potansiyel müşterileri ile iş görüşmeleri gerçekleştirmeleri sağlanmaktadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 124 üncü maddesinde belirtilen şirketler ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun Çerçevesinde ticari veya sınai faaliyette bulunan kooperatif ve birlikler başvuru yapabilir.
Desteğin Kazanımları
a) Yurtdışı iş seyahatlerinde; şirketler tarafından gerçekleştirilen ulaşım ve konaklama giderleri % 50 oranında ve faaliyet başına en fazla 379.455 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir. Buna ek olarak konaklama giderinin destek üst limiti kişi başına günlük 9.486 Türk Lirası tutarındadır. b) Şirketler yurtdışı pazar araştırması (iş seyahati) desteğinden bir takvim yılı içinde azami 5 defa, toplamda ise en fazla 20 defa yararlanabilmektedir.
Destek Kapsamında Olmayan Harcamalar
Aşağıda sayılan durumlar desteklenmez; a) Pazar araştırmasının amaçlanmadığı yurtdışı seyahatleri b) Grup seyahati veya resmi veya özel kurum ve kuruluşlarca yabancı ülkelere yönelik olarak gerçekleştirilen toplantı, sergi, konferans vb. organizasyonlar. c) Beş ve üzeri sayıda şirketin birlikte gerçekleştirdiği grup seyahatleri d) Yurtdışı pazar araştırması faaliyetinin gerçekleştirildiği ülkede ve tarihlerde düzenlenen bir fuara stand ile iştirak ettiği tespit edilen şirketler e) Yurtdışı pazar araştırması faaliyetine katılan şirket çalışanlarının, şirket ortağı veya çalışanı olsa dahi, eşleri ve ikinci dereceye kadar kan hısımlarının eşlik ettiği seyahatler.
Desteğin Şartları
a) Bir pazar araştırması kapsamında gerçekleştirilen iş seyahatinde, en fazla iki şirket çalışanının ulaşım ve konaklama giderleri karşılanmaktadır. Ulaşımda; uluslararası veya şehirlerarası ekonomi sınıfı uçak, tren, otobüs ve gemi bileti gideri Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. b) Desteğe konu faaliyetlerin destekten yararlanabilmesi için, giderlerin ödeme belgesi ve diğer belgelerle tevsiki gerekmektedir. Aynı zamanda tüm ödemelerin şirket tarafından bankacılık kanalıyla gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. Kredi kartı ödemelerinde; şirket tüzel kişiliğine ait kartların yanında, şirket adına harcama yapmaya yetkili kişiler ile şirket çalışanlarına ait kredi kartlarından yapılan ödemeler de kabul edilmektedir. Ödeme belgesi üzerinde sadece işlem tarihinin yer alması durumunda işlem tarihi esas alınırken, ödeme belgesinde hem işlem tarihi hem de valör tarihinin yer alması durumunda valör tarihi esas alınmaktadır. c) Çek ile yapılan ödemelerde; çekin fotokopisi ile beraber, ilgili çekin keşideci tarafından ödendiğine dair banka kayıtlarının da ibraz edilmesi gerekmektedir. Çekin ödendiğini gösterir banka hesap dökümünde yer alan ödeme tarihi esas alınmaktadır. Banka hesabına elden yapılan ödemeler ve müşteri çeki ya da cirolu çekler aracılığı ile yapılan ödemeler destek kapsamında yer almamaktadır. d) Yurtdışı pazar araştırması kapsamında, mutlaka Türkiye'den çıkılmalı ve ardından Türkiye'ye dönüş sağlanmalıdır. e) En az 2 günlük araştırma yapma zorunluluğu bulunmaktadır. f) Pazar araştırması kapsamında, birbirinden farklı en az 2 firma/kurum ile 2 ayrı gün görüşme yapılması gerekmektedir. g) Pazar araştırması faaliyetinin yolculuk (Türkiye'den çıkış ve Türkiye'ye dönüş) hariç, en fazla 10 günlük kısmı desteklenmektedir. 10 günlük süre, araştırmaya konu olan varış tarihinden sonraki günden itibaren başlar. h) 10 günü aşan iş seyahatlerinde; seyahat süresinin 20 günü (yol hariç) aşmaması şartıyla, seyahatin ilk 10 gününe ait ulaşım ve konaklama ile Türkiye'ye gidiş ve dönüşler desteklenmektedir. 20 günü aşan seyahatler Bakanlık tarafından değerlendirmeye alınmaz. ı) Yurtdışı pazar araştırmasının yapıldığı her bir gün için, ilgili araştırmanın gerçekleştiği ülkede yerleşik olarak en az 1 adet birbirinden farklı kurum/kuruluş ya da şirket ile görüşme sağlanması gerekmektedir. Yolculuk ve resmi tatil günleri hariç olmaz üzere görüşme gerçekleştirilmeyen günler için konaklama desteği sağlanmaz. i) Başvuru esnasında görüşme gerçekleştirilen tüm kurum/kuruluş/şirketlere ait bilgilerin ibraz edilmesi gerekir. Başvuru sahibi firma, daha sonra bu bilgilerde değişiklik yapamaz. j) Türkiye'den görüşme yapılmayan ülkeye gidişe veya görüşme yapılmayan ülkeden Türkiye'ye dönüşe ait ulaşım giderleri desteklenmez. k) Görüşme yapılmayan ülkeden/şehirden görüşme yapılan ülkeye/şehre gidilmesi durumunda, ilgili ulaşıma ait giderler desteklenir. l) Bir takvim yılı içinde aynı ülkeye yönelik gerçekleştirilen iş seyahatlerinden en fazla 2 tanesi desteklenmektedir. m) Bir yurtdışı pazar araştırma faaliyeti kapsamında1 ülkeye iş seyahati gerçekleştirilebileceği gibi, aynı pazar araştırması kapsamında en fazla 3 ülkeye seyahat gerçekleştirilebilir. n) Pazar araştırması gerçekleştiren şirketin pazar araştırması gerçekleştirilen ülkede yurt dışı biriminin/ofisinin olması durumunda, yurtdışı pazar araştırması (iş seyahati) desteğinden faydalanamaz.
Destek Tablosu
Yurtdışı Pazar Araştırması Destek Tablosu | ||||
Destek Türü | Destek Oranı | Destek Limiti | Süre/Adet | Faydalanıcı |
Yurtdışı Pazar Araştırması Desteği | % 50 | Gezi Başına En Fazla 379.455 TL | 1 Takvim Yılında / 5 Adet Toplamda / 20 Adet | Şirketler |