Y Ü K L E N İ Y O R

Yurtdışı Birim Marka ve Tanıtım Desteği

Yurtdışı Birim Marka ve Tanıtım Desteği

Birim Kira Desteği
Müşteriye yakın olmanın önemli olduğu sektörlerde; satış yapabilmek için o ülkede mağaza, ofis veya showrooma ihtiyaç duyan firmalara Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan kira desteğidir.
Desteğin Amacı
Firmaların yurt dışında kendi satış ve pazarlama kanallarını kurmalarına olanak sağlamaktır.
Desteğin Kapsamı
"Birim Kira Giderlerine İlişkin Genelge" çerçevesinde, firmaların yurt dışında açtıkları birimlere ilişkin kira giderleri ile paylaşımlı ofislere ilişkin üyelik giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 124 üncü maddesinde belirtilen şirketler ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun çerçevesinde ticari veya sınai faaliyette bulunan kooperatif ve birlikler.
Desteğin Kazanımları
a) Şirketlerin veya bu şirketlerle aralarında organik bağ bulunan ve yurt dışında faaliyet gösteren şirket veya şubeleri tarafından Türkiye'de ürettikleri ürünlerinin pazarlandığı yurtdışı birimlerine ait kira giderleri ya da paylaşımlı ofislerde üyelik giderlerinin her bir birim başına yıllık 7.629.156 Türk Lirasına kadar ve % 50 oranında desteklenmektedir.
b) Firmalar birim kira desteğinden her bir ülke için en fazla 4 yıl yararlanabilmektedir.
c) Firmalar ilgili destekten 25 birime kadar faydalanabilmektedirler.
d) Uzun dönem kiralanmasına karşın, belirli bir dönemde ürün sergi faaliyetinin gerçekleşeceği birimler de ilgili destek kapsamında yer almaktadır.
e) Şirketlere verilecek yıllık destek tutarı ilgili ülkeye yapılan yıllık ihracatının yarısından fazla olamaz.
f) Küresel tedarik zinciri desteğinden yararlanan firmalar birim kira desteğinden yararlanamazlar.
g) Faaliyetlerin Ticaret Bakanlığınca belirlenen hedef ülkelere yönelik olması durumunda, destek oranına 20 puan ilave edilir.
h) Faaliyetlerin Ticaret Bakanlığınca belirlenen hedef ülkelere ve hedef sektörlerde olması durumunda destek oranına 5 puan daha ilave edilir.
Destek Şartları
a) Türkiye'deki ana şirket yurt dışında doğrudan birim açabileceği gibi yurt dışında faaliyet gösteren şirketi veya şubeleri de birim açabilir. Bu durumda yurt dışındaki şirket ile Türkiye'deki ana şirket arasında organik bağın olması gerekir.
b) Destek ödemesi yurtdışı ortaklık oranına göre hesaplanır.
c) Yurtdışı şirketin, Türkiye'deki ana şirketin kuruluş tarihinden sonra açılması gerekir.
d) Destekten yararlandırılacak şirketlerin, destek başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kurulmuş olması gerekir.
e) Desteklerden yararlanan birimlerde, Türkiye'de üretilen ürünlerin pazarlanması gerekir.
f) Birimlere ilişkin net kira harcamaları desteklenir.
g) Destek süresi ülke başına 4 yıldır. Firmalar, destekten maksimum 25 birim için faydalanabilir.
h) Destek başvurularının, ödeme belgesi tarihinden sonraki 6 aylık süre içinde yapılması gerekir.
ı) Desteğe konu tüm ödemelerin, şirket ya da ilgili yurtdışı şirketi veya şubeleri tarafından şirket hesabından olmak kaydıyla bankacılık kanalıyla yapılması gerekir.
i) Yurt dışında düzenlenen belgeler, ilgili ülkedeki Türk Konsolosluğu tarafından onaylı olmalıdır.
j) Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin pazarlandığı birimlerin kira giderleri desteklenmez.
Destek Tablosu
Birim Kira Destekleri Tablosu
Destek Kalemi Destek Oranı Destek Limiti Süre/Adet Faydalanıcı
Birim Kira % 50 Birim Başına

7.629.156 TL/Yıl

-Ülke Başına 4 Yıl

-Firma Başına 25 Birim

Şirketler
Yurtdışı Marka Tescil Desteği
Yurtdışı Marka Tescil Desteği: Türkiye'de tescilli bir markası olan firmaların, markalarını yurt dışında da tescil ettirmek istemesi durumunda gerçekleşen harcamaların Ticaret Bakanlığı tarafından desteklenmesidir.
Desteğin Kazanımları
a) Şirketlerin, markalarını yurt dışında tescil ettirmek için gerçekleştirdiği harcamalar; % 50 oranında, 4 yıl boyunca ve yıllık 2.860.670 Türk Lirasına kadar Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanmaktadır.
b) İlgili markanın Bakanlıkça belirlenmiş hedef ülkelerde tescil edilecek olması durumunda, destek oranı % 70 olmaktadır.
c) İlgili markanın Bakanlıkça belirlenmiş hedef ülkelerde ve hedef sektörlerde tescil edilecek olması durumunda, destek oranı % 75 olmaktadır.
d) Destek oranı hiçbir şartta % 75'i aşamaz.
e) Yurtdışı marka tescil desteği kapsamında; ilgili işleme ilişkin marka/patent bürosu hizmet, danışmanlık giderleri, markanın o ülkede başka bir şirket adına tescil ettirilip ettirilmediğine ilişkin olarak yapılacak araştırma, inceleme ve avukatlıkla ilgili zorunlu giderler desteklenmektedir.
f) Yurt dışında tescil ettirilmiş markanın korunmasına ilişkin avukatlık giderleri desteklenmektedir.
Destek Şartları
a) Firmanın yurt dışında tescil ettirmek istediği markanın, yurt içi marka tescil belgesine sahip olması gerekmektedir.
b) Yurtiçi tescili ile yurtdışı marka tesciline başvuru yapmış şirketin aynı olması ve ilk tescilin yurt içinde gerçekleşmiş olması gerekmektedir.
c) Yurtdışı marka tescil başvurusunun destek kapsamında yer alması için, yurtdışı marka tescil başvurusunun yapılmış olması yeterlidir.
d) Marka yenileme işlemine ilişkin giderler destek kapsamında yer almaz.
e) Destek kapsamına girecek olan yurtdışı marka tescil faaliyetlerinde; Türk Malı imajına zarar verecek ya da ülke menşeini farklı gösterecek şekilde ifade, sembol ya da işaretin kullanılması durumunda, ilgili giderler destek kapsamına giremez.
f) Destek kapsamında yer alan şirket ile faturayı düzenleyen firma arasında ilişki olmamalıdır.
g) Destek başvurusu kapsamında ibraz edilen ve yurt dışında düzenlenmiş tüm belgeler, ilgili belgelerin düzenlendiği ülkedeki Konsolosluk tarafından onaylı olmalıdır.
Destek Tablosu
Yurt Dışı Marka Tescil Destekleri Tablosu
Destek Kalemi Destek Oranı Destek Limiti Süre/Adet Faydalanıcı
Yurt Dışı Marka Tescil % 50 2.860.670 TL/Yıl  4 Yıl Şirketler
Yurtdışı Tanıtım Giderleri Desteği
Yurtdışı Tanıtım Giderleri Desteği: Yurt dışında tanıtım yaparak ihracatını ve marka bilinirliğini arttırmak isteyen şirketler için, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan desteklerdir.
Desteğin Amacı
Firmaların, Türkiye'de üretilen ürünlere ilişkin yurt dışında tanıtım ve pazarlama faaliyetinde bulunmalarına imkan sağlamaktır.
Desteğin Kapsamı
Tanıtım Desteğine İlişkin Genelge çerçevesinde, şirketlerin yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım ve pazarlama giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun124 üncü maddesinde belirtilen şirketler ile 1163 sayılı Kooperatifler Kanunu ve 4572 sayılı Tarım Satış Kooperatif ve Birlikleri Hakkında Kanun hükümleri doğrultusunda, ticari veya sınai faaliyette bulunan kooperatif ve birlikler desteğe başvuru yapabilir.
Desteğin Kazanımları
a) Yurt dışında birimi bulunan şirketlerin, Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirdikleri tanıtım ve pazarlama giderleri % 50 oranında ve yurtdışı biriminin bulunduğu her bir ülke için yıllık 9.536.972 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir.
b) Yurtdışı birimi bulunan şirketlerce; yurtdışı biriminin bulunmadığı ülkelerde, Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri, yurtiçi marka tescil belgesi bulunması ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip olunması ya da marka tescili için başvurulmuş olması koşuluyla % 50 oranında ve yıllık 9.536.972 Türk Lirasına kadar desteklenir.
c) Yurt dışında birimi bulunmayan ancak; yurtiçi marka tescil belgesi olan ve tanıtım yapacağı ülkede marka tescil belgesine sahip ya da marka tescil başvurusu yapmış şirketlerce, Türkiye'de üretilen ürünlerle ilgili olarak yurt dışında gerçekleştirilen tanıtım ve pazarlama giderleri % 50 oranında ve yıllık 15.260.421 Türk Lirasına kadar desteklenir.
d) Şirketler tanıtım desteğinden 4 yıl süreyle faydalanır.
e) Faaliyetlerin Ticaret Bakanlığınca belirlenen hedef ülkelere yönelik olması durumunda, destek oranına 20 puan ilave edilir.
f) Faaliyetlerin Ticaret bakanlığınca belirlenen hedef ülkelere ve hedef sektörlere yönelik olması durumunda, destek oranına 5 puan daha ilave edilir.
Destek Şartları
a) Destekten yararlandırılacak şirketlerin, destek başvuru tarihinden en az 1 yıl önce kurulmuş olması gerekmektedir.
b) Destek başvuruları, ödeme belgesi tarihinden sonraki 6 aylık süre içinde yapılmalıdır.
c) Şirketlere verilecek yıllık destek tutarları, yıllık ihracat miktarlarını aşamaz.
d) Yurt dışında düzenlenen belgeler, ilgili ülkede görev yapmakta olan Konsolosluk tarafından onaylı olmalıdır.
e) Desteğe konu tüm ödemelerin, şirket ya da ilgili yurtdışı şirketi veya şubeleri tarafından şirket hesabından olmak kaydıyla bankacılık kanalıyla yapılması gerekmektedir.
f) İlk tescili yurt içinde gerçekleşmemiş markalara ilişkin tanıtım faaliyetleri desteklenmez.
g) Yabancı markalar için yurt içinde fason olarak üretilen ürünlerin tanıtım ve pazarlama giderleri desteklenmez.
h) Sosyal medya ve internet ortamında yapılan tanıtımın birden fazla ülkeye yönelik olması durumunda şirketlerin tanıtım giderleri, bu ülkelerden birinde marka tescili/marka tescil başvurusu ve toplamda ihracatı bulunması koşuluyla desteklenir.
ı) Tanıtıma dair prodüksiyon giderleri, söz konusu tanıtım faaliyetinin yurt dışında yayımlandığının tevsik edildiği durumlarda desteklenir.
i) Dijital pazar yerlerine yönelik tanıtımlar desteklenmez.
j) Tanıtım faaliyetine ilişkin düzenlenen faturada, yapılan tanıtım faaliyetinin tanımlanabilir olması gerekmektedir. Destek talebinde başvurulan tanıtım faaliyeti ile faturada/sözleşmede yer alan tanıtım faaliyeti kapsamında bağlantı kurulamaması durumunda, firma destekten yararlanamamaktadır.
Tanıtım Destekleri Tablosu
Tanıtım Destekleri Tablosu
Destek Kalemi Destek Oranı Destek Limiti Destek Süresi Faydalanıcı
Birime Bağlı

Tanıtım Desteği

 

% 50

Ülke Başına

9.536.972 TL/Yıl

 

4 Yıl

 

Şirketler

Marka Tescile Bağlı

Tanıtım Desteği

 

% 50

 

15.260.421 TL/Yıl

 

4 Yıl

 

Şirketler

en_USEnglish