Y Ü K L E N İ Y O R

Turizm Belgeleri

Turizm Belgeleri

Turizm belgeleri, turizm yatırımları kapsamında yeni turizm tesisi türlerinin gelişmesine olanak sağlanması, mevcut turizm tesislerinin geliştirilmesi, turizm tesislerinin asgari niteliklerinin belirlenmesi, bu tesisler arasında standart birliğinin sağlanması, kalitenin korunması, sürekliliğinin sağlanması ve yükseltilmesine amacıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yatırım aşamasında veya işletmeye geçiş aşamasında düzenlenen belgelerdir. 
Turizm Belgesi: Ana turizm yatırımı belgesi, ana turizm işletmesi belgesi, turizm yatırımı belgesi, kısmi turizm işletmesi belgesi veya turizm işletmesi belgesini ifade etmektedir.
Ana Turizm İşletmesi Belgesi: Bileşik tesis türlerinde ana işletmeciye verilen belgeyi ifade etmektedir.
Ana Turizm Yatırımı Belgesi: Bileşik tesis türlerinde ana yatırımcıya verilen belgeyi ifade etmektedir.
Kısmi Turizm İşletmesi Belgesi: İşletmeye açılan bölümü, ilgili Yönetmelikte tür ve varsa sınıfı için tanımlanan asgari nitelikleri sağlayan, ayrıca sınıfı bulunması durumunda yapılacak belgelendirme denetiminde sınıfı için belirlenen puan barajını aşan turizm tesislerine, yapılacak olan diğer bölümü yatırım kapsamında tutularak işletme aşamasında verilen belgeyi ifade etmektedir.
Turizm İşletmesi: Türk veya yabancı uyruklu gerçek veya tüzel kişiler tarafından birlikte veya ayrı ayrı gerçekleştirilen ve turizm sektöründe faaliyet gösteren ticari işletmeleri ifade etmektedir.
Turizm İşletmesi Belgesi: Bu Yönetmelikte nitelikleri belirtilen turizm işletmelerine işletme aşamasında verilen belgeyi ifade etmektedir.
Turizm Tesisi: Ayrıntıları ve tamamlayıcı unsurları ile birlikte turizm yatırımı kapsamında bulunan veya turizm işletmesi faaliyeti yapılan tesisleri ifade etmektedir.
Turizm Yatırımı: İlgili Yönetmelikte nitelikleri belirtilen turizm tesislerini gerçekleştirmek için yapılan yatırımı ifade etmektedir. 
Turizm Yatırımı Belgesi: İlgili Yönetmelikte nitelikleri belirtilen tesisler için yatırım aşamasında verilen belgeyi ifade etmektedir.
Belgelendirme Denetimi: Turizm yatırımı belgesinin kısmi turizm işletmesi belgesine veya turizm işletmesi belgesine, kısmi turizm işletmesi belgesinin turizm işletmesi belgesine çevrilmesi ile doğrudan turizm işletmesi belgesi veya kısmi turizm işletmesi belgesi taleplerinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirilen denetimi ifade etmektedir.
Çevreye Duyarlı Konaklama Tesisi Belgesi: Kısmi turizm işletmesi belgeli veya turizm işletmesi belgeli konaklama tesislerinin; sürdürülebilir turizm kapsamında, çevrenin korunması, çevre bilincinin artırılması, çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi ve özendirilmesi, çevreye duyarlılık yönünde yaptığı çalışmaların değerlendirilmesi amacıyla yapılan çalışma ve değerlendirme sonucunda düzenlenen belgeyi ifade etmektedir. 
Tahsisli Kamu Taşınmazı: 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki genel ve özel bütçeli kamu idareleri tarafından ön izin, kesin izin, tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni veya kiralama sözleşmesi ile turizm tesisi gerçekleştirilmek üzere yatırımcıların kullanımına bırakılan taşınmazları ifade etmektedir.
Turizm Ulaşım Hizmet Alanı: Kültür ve Turizm Koruma ve Gelişim Bölgeleri ile turizm merkezleri içerisinde, taksi plakası belli araçların park edebileceği, taksi şoförlerinin bekleme ve dinlenme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik olarak bünyesinde tuvalet ve lavabo içeren ve en fazla otuz metrekare taban alanına sahip tek katlı yapı bulunan, kamu taşınmazı veya mahalli idarelere ait alanları ifade etmektedir.
Mobil Ev: İlgili mevzuata uygun şekilde O2 sınıfı tip onay belgesine sahip, bir motorlu araç tarafından çekilmek üzere tasarlanmış, konaklama birimi şeklinde düzenlenmiş, içinde yaşam alanı, yatak ile banyo-tuvalet bulunan 13/10/1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununa tabi aracı ifade etmektedir.
Turizm Yatırımı Belgesi, yatırımın türü, sınıfı ve süresini gösteren, yatırımcının beyanı üzerine ve bu kapsamda ibraz ettiği belgelerle Bakanlık tarafından düzenlenmiş olan belgeyi ifade etmektedir. Bakanlık tarafından düzenlenen bu belge, imar planı yapımına veya değişikliğine dayanak teşkil etmemektedir.

Kısmi Turizm İşletmesi Belgesi ve Turizm İşletmesi Belgesi; turizm işletmelerinin ilgili Yönetmelikte belirtilen nitelikleri sağladığını gösteren belgelerdir. Tesiste; fiziki ve işletmecilik bütünlüğünün sağlanması kaydıyla, fiilen işleticinin kullanımında bulunan ve müşteriye hizmet sunumu gerçekleştirilen tüm üniteler dikkate alınmaktadır. Tesis kapasitesi olarak değerlendirilen üniteler, hizmet sunumu yapılan alanların tespitinden ibaret olmaktadır. 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı İmar Kanunu, 4/4/1990 tarihli ve 3621 sayılı Kıyı Kanunu ve ilgili diğer mevzuat hükümlerine göre hak oluşturmamaktadır.
1) Yatırıma başlanılmadan önce yatırım türünün belirlenmesi gerekmektedir. 
2) Yatırım türü belirlenmiş olan yatırım faaliyetinin hangi arazi üzerine yapılacağının planlanması gerekmektedir. Bu kapsamda;
• Üzerinde yatırım yapılması planlanan arazi yatırımcıya ait olabilir ya da yatırımcı araziyi satın alabilmektedir.
•  Yatırımcı turizm alan ve merkezleri içindeki kamu arazilerinin tahsisinden yararlanabilmektedir.
• Yatırımcı turizm alan ve merkezleri dışındaki kamu arazilerinin tahsisinden yararlanabilmektedir. 
3) Yukarıda belirtilen hususlar sonrasında yatırımcılar için 6 aylık ön izin süreci başlamakta olup sonrasında Turizm Yatırım Belgesi alınmaktadır.  
4) Yatırım belgesi alındıktan sonra yatırımcı, inşaat faaliyetlerine başlayabilmektedir. Eğer yatırımcının inşaat ruhsatı bulunmuyorsa ilgili mahalli idarelere başvurarak ruhsatı almaları gerekmektedir. 
5) Yatırım belgeli turizm yatırımı tamamlandığında yine mahalli idarelerden Yapı Kullanma İzin Belgesinin alınması gerekmektedir. 

* Yukarıda belirtilen hususlara dair detaylı bilgiler "Turizm Yatırım Aşamaları" kısmında yer almaktadır. 
en_USEnglish