Y Ü K L E N İ Y O R

Vergi Resim ve Harç İstisna Belge Kapatma

Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi Kapatma İşlemleri

  • Vergi resim harç istisnası belgelerine ilişkin ihracat taahhütleri; belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde gerekli bilgi ve belgelerle başvurulması kaydıyla, Bakanlığın uygun görüşü doğrultusunda Merkez Bankasının ilgili şubesi tarafından elektronik ortamda kapatılır. Kapatma işlemi firmaya ve ilgili vergi dairesine bildirilir. Ayrıca belgenin kapatıldığı bilgisi Bakanlığa, elektronik ortamda gönderilir. Vergi resim ve harç istisnası belgelerinin ihracat taahhütlerinin kapatılmasına ilişkin müracaatın süresi içerisinde yerine getirilmesi tamamen firmanın sorumluluğunda olan bir husustur.
  • İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetler kapsamında düzenlenen belgelerin ihracat taahhütlerinin kapatılmasında KDV hariç satış fiyatı esas alınır.
  • Belge ihracat taahhütleri kapatılırken; döviz karşılığı yapılan satış veya teslimat belgesi ile döviz alım belgesinin veya satış veya teslimat bedeli yabancı paranın ilgilinin hesabına alacak kaydedildiğine dair üzerinde vergi resim ve harç istisna belgesinin tarih ve sayısının da yer aldığı banka dekontunun veya iş bitirme belgesinin, Türk Lirası karşılığı yapılan ihracat sayılan satış ve teslimlerde ise satış veya teslimat belgesinin elektronik ortamda ibrazı aranır. Ayrıca, Türk Lirası karşılığı yapılan ihracat sayılan satış ve teslimlere ilişkin düzenlenen vergi resim harç istisnası belgelerinde, satış veya teslimat belgesinin düzenlendiği tarihteki Merkez Bankası döviz satış kuru esas alınır.
  • Vergi resim ve harç istisna belgesi sahibi firmaların, belgede yer alan ihracat taahhüdünün kapatılabilmesi için gereken bilgi ve belgeleri, belge süresi sonundan itibaren 3 (üç) ay içerisinde Merkez Bankasının ilgili şubesine elektronik ortamda sunmaları gerekmektedir. İlgili şubenin talep etmesi halinde, elektronik ortamda sunulan bilgi ve belgelerin asılları ayrıca ibraz edilmelidir. Bu bilgi ve belgelerin ibraz edilmemesi veya ibraz edilen bilgi ve belgelerde eksiklik bulunması halinde, eksikliklerin 1 (bir) ay içerisinde tamamlanması için Merkez Bankasının ilgili şubesi tarafından firmaya bildirimde bulunulur. Bu süre içerisinde eksik bilgi ve belgelerin tamamlanmaması durumunda, ihracat taahhüdü mevcut bilgi ve belgelerle resen kapatılır.
  • Vergi resim ve harç istisna belgesi sahibi firmalar, kendilerine tebliğ edilen taahhüt hesabının müeyyideli kapatılması işlemine karşı tebliğ tarihinden itibaren 30 (otuz) gün içerisinde Bakanlığa (İhracat Genel Müdürlüğü) yazılı olarak itiraz edebilirler. İtiraz başvurusunda itiraza mesnet teşkil eden tüm bilgi ve belgeler ibraz edilir. İtirazın haklı bulunması durumunda, müeyyidenin kısmen veya tamamen tahsil edilmediğinin tespiti kaydıyla, taahhüt kapatma işlemi Bakanlıkça geri alınarak ibraz edilen bilgi ve belgeler de göz önünde bulundurulmak suretiyle yeniden tekemmül ettirilir.
  • İhracat taahhüdü müeyyideli kapatılan vergi resim ve harç istisna belgesi kapsamında; taahhüt kapatma işlemine karşı itiraz başvurusunda bulunulması durumunda, müeyyide uygulanmasına yönelik işlemlerin ikinci bir bildirime kadar durdurulduğu hususu ilgili mercilere ve ilgili vergi dairesine bildirilir.
  • Elektronik ortamda düzenlenen vergi resim ve harç istisna belgelerinde; belge sahibi firmalar, belge ihracat taahhüdünün kapatılması için gerekli bilgi ve belgeler ile istisnaların istisna kayıt formuna işlenmesi durumunda istisna kayıt formunun elektronik ortama aktarılmasından sorumludurlar.
  • Vergi resim ve harç istisnasından yararlandırılan belgeli ihracat kredilerinin ihracat taahhütleri, ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerden elde edilen ve belgede taahhüt edilen gelirlerle kapatılır. Ancak, iracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerde (aynı holding veya grup bünyesinde yer alan pazarlama şirketleri vasıtasıyla yapılan satışlar hariç olmak üzere) aracı ihracatçı kabul edilmez.
  • Vergi resim ve harç istisnasından yararlandırılan belgeli ihracat kredilerinin ihracat taahhüdünün kapatılması işlemi;
  1. İhracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetlerin finansmanında kullanılan kredilerde, Merkez Bankasınca vergi resim ve harç istisna belgesinin,
  2. İhracat ve ihracat sayılan satış ve teslimlere yönelik gümrük muafiyetli mal ithali için düzenlenen dahilde işleme izin belgesi kapsamındaki ithalatın finansmanında kullanılan kredilerde ise Bakanlıkça dahilde işleme izin belgesinin,

İhracat taahhüdünün kapatıldığı bilgisinin iletilmesini müteakip, ilgili banka tarafından sonuçlandırılır.

  • Vergi resim ve harç istisna belgesi kapsamında kullanılan kredinin belge ihracat taahhüdünden az kullanılmış olması halinde, kullanılan krediye tekabül eden tutarın gerçekleştirilmesi yanında, kredi işlemleri dışında vergi resim ve harç istisnasından yararlanılmış ise, belgede kayıtlı ihracat taahhüdü ile kullanılan kredi tutarı arasındaki farkın asgari % 10’u tutarında taahhüdün gerçekleştirilmesi gerekir. Bu tutar, kredi dışındaki işlemler için yararlandırılan vergi resim ve harç istisnaları toplamından az olamaz. Kredi kullanılmaması durumunda ise, yararlandırılan vergi resim ve harç istisnası toplamının altında kalmamak kaydıyla belgede kayıtlı ihracat taahhüdünün % 10’unun gerçekleştirilmesi gerekir.
  • Belgeli ihracatta uygulanan istisnalar; her işlem için sıra numarası, tarihi, kredi miktarı ve bakiye kısım belirtilerek vergi resim ve harç istisna belgesine kaydedilir ve uygulanan vergi resim ve harç istisnaları, istisnayı uygulayan kurum ve kuruluşlarca firmanın bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir.      
  1. Firmanın ticari bankaya olan kapatma yazısı (Firma talep mektubu)
  2. Vergi resim ve harç istisna belgesinin aslı
  3. Fatura asılları
  4. Hak ediş asılları
  5. Firma tarafından onaylı DAB (Döviz Alım Belgesi) listesi (Tarih no, döviz değeri, düzenleyen banka ve şubesi vb.)
  6. Firma tarafından onaylı fatura listesi
  7. Firma tarafından onaylı hak ediş listesi
  8. İhracatçıya verilen fatura
  9. Gümrük Beyannamesi aslı
  10. Firma tarafından onaylı gümrük beyannamesi listesi
  11. Döviz alışı acente adına yapılmışsa, belge sahibi firmanın acenteye verdiği hizmete ilişkin fatura ile acentenin muvafakatname yazısı
  12. Firma tarafından onaylı kredi listesi (Kredi kullanılmış ise)
  13. Kamu kurumunun işin teslim alındığı (işin yapıldığı), ödemenin tutarını ve ne şekilde (TL ya da döviz) yapıldığını gösterir yazısı
  14. İhale makamınca sözleşme aşamasında veya hakedişlerle ilgili (Damga vergisi, karar pulu vs.) herhangi bir istisna uygulandı ise, istisna tutarlarını uygulama tarihleriyle birlikte gösterir ayrıntılı yazının alınması; şayet istisna uygulanmadı ise, uygulanmadığına dair ihale makamı yazısı
  15. İhale makamı ile firma arasında yapılan noter sözleşmesinin ve uygulanan istisnaların belgeye işletilmesi veya istisnaları ve tarihlerini gösterir yazının ilgili noterden alınması; şayet noter istisnası yoksa, olmadığına dair firma beyanı
  16. Nakdi kredi kullanılmadığına dair firma beyanı (Kullanılmadı ise)
  17. Gayri nakdi kredi kullanılmadığına dair firma beyanı (Kullanılmadı ise)
  18. Geçici kabul

Kullanılmayan vergi resim ve harç istisna belgesi, ilgili firmanın elektronik ortamda müracaat etmesi halinde, Bakanlıkça iptal edilir.

 İlgili mevzuat hükümlerine uyulmadığının, vergi resim harç istisnası belgesinin düzenlenmesi ve revizesi için ibraz edilen bilgi ve belgeler ile belge kapsamında yapılan işlemlerin gerçek dışı olduğunun ve ilgili belge üzerinde tahrifat yapıldığının tespiti halinde; ilgili belge Bakanlıkça iptal edilir ve ilgililer hakkında yasal işlem yapılır.

İptal edilen belge kapsamında uygulanan istisnaların ilgili mevzuat hükmü çerçevesinde iptal işlemi, ilgili Merkez Bankası şubesine ve istisnaların tahsil edilmesi için ilgili vergi dairesine bildirilir. Ayrıca, iptal edilen belge hakkında işlem yapan kurum ve kuruluşlara bilgi verilir. 

Mevzuat kapsamında uygulanan istisnaların gerçekleştirilmeyen ihracat taahhüdüne tekabül eden kısımları, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu ve 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

 Vergi resim harç istisnası belgesinin iptal edilmesi halinde; belge kapsamında uygulanan istisnalar, 213 sayılı Kanun ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

♦ Kapatma esnasında ibraz edilen bilgi ve belgelerin gerçek dışı olduğunun anlaşılması halinde; bu belge kapsamı ihracat, transit ticaret, ihracat sayılan satış ve teslim veya döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyete tekabül eden istisnalar ilgili mevzuat çerçevesinde geri alınır ve ilgililer hakkında yasal işlem yapılır. İnceleme veya soruşturma sonucunda sahtecilik veya tahrifat fiili sabit olan belge sahibi firma adına 1 (bir) yıl süreyle vergi resim harç istisna belgesi düzenlenmez.

 İlgili mevzuat ve genelgelere uymayan, yanlış işlem yapan, belgelerin ilgiliye ait orijinal nüshasına veya elektronik ortama gerekli meşruhatı kaydetmeden işlem yapan ve bu meşruhata ilişkin gerekli bildirimleri yapmayan, talep edilmesi halinde gerekli meşruhatın bulunduğu belge orijinal nüshasını elektronik ortamda kaydetmeyen, yanıltıcı bilgi veren ve bu nedenlerden dolayı vergi kaybına veya verginin tahsilinde gecikmelere sebep olan kişiler, asıl borçludan alınamayan alacağın ödenmesinden müştereken ve müteselsilen sorumludurlar. Bu çerçevede amme alacağı, gecikme süresi de dikkate alınarak 213 sayılı Kanun ve 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilir.

en_USEnglish