Y Ü K L E N İ Y O R

Eğitim Sektörü Destekleri

Eğitim Sektörü Destekleri

Yükseköğretim Kurumu: 28.3.1983 tarihli ve 2809 sayılı Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda sayılan Türkiye’de yerleşik üniversite, yüksek teknoloji enstitüsü ve vakıflar tarafından kurulan meslek yüksekokullarıdır. 
Özel Öğretim Kurumu: 8.2.2007 tarihli ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu kapsamında faaliyetlerini yürüten, Türkiye’de yerleşik olan kurumlardır. 
Yararlanıcı: Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Kararın “Tanımlar” başlıklı 15 inci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi uyarınca yükseköğretim kurumları ile özel öğretim kurumlarıdır.
Bakanlık Yurt Dışı Temsilciliği: İlgili belgenin düzenlendiği, birimin bulunduğu, görüş alınması için etkinliğin, faaliyetin düzenlediği yerden sorumlu Ticaret Müşavirliği, Ticaret Ataşeliği ya da Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilmiş olan Bakanlık temsilcisidir. 
Tanıtım Heyeti: Yurt dışından kurum ve kuruluşları temsil eden kişilerin davet edilmesi ile katılım sağlamış oldukları yurt dışına yönelik olarak, yurt içinde düzenlenen tanıtım ve pazarlama etkinlikleridir. 
Prestijli Etkinlik: Aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların yüksek katılımcı ve ziyaretçi sayısı olan, bölgesel veya küresel etkiye sahip yurt dışında düzenlenen uluslararası organizasyon sayesinde bir araya gelmesini sağlayan etkinliklerdir. 
Yurt Dışı Etkinlik: Yurt dışında sanal veya fiziki olarak düzenlenen fuar, kongre, konferans, seminer veya festival gibi etkinliklerdir. 
Yurt İçi Etkinlik: Yurt içinde fiziki olarak düzenlenen fuar, kongre, konferans, seminer veya festival gibi etkinliklerdir.
Tescil ve Koruma Desteği
Uluslararası eğitim sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt içinde tescilli olan markalarının yurt dışında da tescil edilip korunması için yapmış oldukları harcamaları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Uluslararasına yönelik eğitim sektöründe faaliyetlerini sürdüren yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilmesi ve sınai mülkiyet haklarının korunması amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilip korunması kapsamında yapmış oldukları giderleri Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Desteğin Şartları
a) Yurt içi ve yurt dışı marka tescilinin aynı yararlanıcı adına olması ve ilk tescilin yurt içinde gerçekleşmiş olması gerekir. 
b) Markanın tescil edilme tarihinden veya korunma için ödeme belgesi tarihinden itibaren 6 ay içerisinde istenen belgeler ile birlikte başvuru yapılmalıdır.
c) Tescil yenileme, mahkeme ve yargılama giderleri destek kapsamında yer almaz. 
Desteğin Kazanımları
a) Tescil ve Koruma Desteği kapsamında;
• Markanın yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka veya patent bürosu hizmeti ile alınan danışmanlık hizmeti giderleri,
• Markanın ilgili ülkede başka bir şirket veya kuruluş adına tescil ettirilip ettirilmediği amacıyla yapılan marka araştırması ve incelemesi giderleri ile zorunlu harcamalar,
Yurt dışında tescilli markanın o ülkede korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık hizmetleri giderleri,
Tescil giderleri destek kapsamındadır.
b) İlgili giderler yıllık 2.735.107 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
c) Yurt dışında tescilli olan markanın yalnızca yurt dışında korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık gideri yıllık en fazla 299.610 TL tutarında desteklenir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Tescil ve Koruma Giderleri %60 2.735.107 TL/ Yıllık Yükseköğretim Kurumları

Özel Eğitim Kurumları

Yurt Dışı Birim Desteği
Uluslararası eğitim sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların müşterilerine yakın olmak ve daha iyi hizmet verebilmek amacıyla yurt dışında kiraladıkları birimlerine ait kira, komisyon giderleri ile birimlerin açılıp işletilmesine yönelik belgelendirme giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Uluslararası eğitim hizmeti kapsamında faaliyet gösteren yararlanıcıların irtibat ofisi, paylaşımlı ofis gibi birimlerini yurt dışında da açmalarını sağlamak amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
“2015/8 Sayılı Döviz Kazandırıcı Hizmet Ticaretinin Desteklenmesi Hakkında Karar” çerçevesinde, uluslararası eğitim sektöründeki yararlanıcıların irtibat ofisi, paylaşımlı ofis gibi birimlerinin kira giderleri ile bu birimlerin açılıp işletilmesi için gerekli olan belgelerin alımında yapılan giderler desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir. 
Destek Şartları
a) Yurt dışında faaliyet gösteren şirket tarafından açılan birimlerin destek kapsamında sayılabilmesi için Türkiye’deki yararlanıcı ve yurt dışındaki şirket ile aralarında organik bağın bulunması gerekmektedir.
b) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. 
c) Destekten en fazla 25 birim yararlanmaktadır.
d) Desteğin süresi 5 yıldır.
e) Desteği talep edilen birim konut olarak kullanılmamalıdır.
f)  Destek ödemesi yurt dışı ortaklık oranına göre hesaplanmaktadır.
g) Destek kapsamında yapılan ödemelerin organik bağı bulunan yurt dışı şirket tarafından yapılması gerekmektedir.
Destek Kazanımları
a) Birimlere ait vergi, resim, harç dahil brüt kira giderleri ile komisyon giderleri ile birimlerin açılması veya işletilmesi için gerekli olan belgelendirme giderleri destek kapsamındadır. 
b) Yararlanıcıların yurt dışında açacağı birimler yıllık 4.102.660 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. 
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET FAYDALANICI
Birim Kira Giderleri
 
%60 4.102.660 TL/ Birim Başına/ Yıl Ülke Başına 5 Yıl
Azami 25 Birim

 
Yükseköğretim Kurumları

Özel Öğretim Kurumları

 

Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Yararlanıcıların gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerinin yurt dışında tanıtımının yapılmasına yönelik  harcamaları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışındaki hedef kitlelerine yönelik yapmış olduğu reklam ve tanıtım giderleri sayesinde potansiyel müşterilerine ulaşarak hedefledikleri ülkelerin pazarlarına giriş yapmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışındaki hedef kitlelerine, kuruluşunun ve gerçekleştirmiş oldukları hizmetlerinin tanıtımını ve pazarlamasını yapabilmesi için yapım, yayın ve organizasyon giderlerine ilişkin harcamaları desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Yararlanıcılar, Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi (EK-12Ç)‘nde yer alan “özel tanıtım faaliyetleri” kapsamında yapacakları faaliyetlerin, başlangıç tarihinden en geç 1 ay öncesine kadar ön onay başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. 
b) Destek başvuruları, ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
c) Yapım giderleri kapsamında görsel, yazılı, işitsel ve dijital tanıtımlarda yabancı dil ile birlikte Türkçenin de kullanılması durumunda destek hesaplaması %50 üzerinden yapılmaktadır.
d) Sosyal medyaya verilen reklamların destek kapsamına alınabilmesi için ilgili mecrada öne çıkarılan “sponsorlu” reklam olması gerekmektedir. 
e) Katalog, broşür, eşantiyon gibi tanıtım malzemelerinin desteklenebilmesi için ilgili faaliyet kapsamında kullanıldığına dair görsellerin sunulması ve bu kapsamda bilgi verilmesi gerekmektedir. 
f) Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri, yurt içine yönelik ve sadece Türkçe yapılan tanıtım giderleri, yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yapılan tanıtım harcamaları ve arama motoru optimizasyonu giderleri destek kapsamında yer almamaktadır.
g) Tanıtım heyeti, sektörel alım/sektörel ticaret heyeti programları kapsamındaki faaliyetler ve yarışma ile etkinlikler dışındaki konaklama ve ulaşım giderleri destek kapsamında yer almamaktadır.
Destek Kazanımları
a) “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi (EK-12Ç)”nde yer alan yurt dışına yönelik faaliyetlere ilişkin yapım, yayın, organizasyon giderleri  21.885.404 Türk Lirasına kadar % 60 oranında desteklenmektedir.
b) Sponsorluk harcamaları yıllık 2.188.540 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir.
c) Sosyal medya ve arama motoru reklamlarının güncellenmesi, içeriklendirilmesi gibi giderler aylık 10.000 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir.
d) Yararlanıcıların yapmış olduğu basılı tanıtım ve eşantiyon malzemelerine ilişkin giderler etkinlik başına en fazla 50.000 TL tutarına kadar desteklenmektedir.
e) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET ÖN ONAY  FAYDALANICI
Reklam Tanıtım ve Pazarlama Giderleri %60 21.885.404 TL/ Yıl 5 Yıl


 
 
1 Ay(Özel Tanıtım) Yükseköğretim Kurumları

Özel Öğretim Kurumları

Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Yurt dışındaki ülke pazarlarına girişte zorunlu olan belge, sertifika ve akreditasyonlara ilişkin tüm zorunlu giderler Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yükseköğretim Kurumlarının ve Özel Öğretim Kurumlarının yurt dışındaki pazarlara girişte zorunlu tutulan belgelerin alınmasını sağlayarak hedef kitlelerine ve potansiyel müşterilerine ulaşmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Eğitim kurumlarının yurt dışındaki pazarlara girebilmeleri için ilgili ülkelerin zorunlu tutmuş olduğu belgelere ait  kullanım ücretleri, tetkik giderleri, gözetim ve yenileme ücretleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ve 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir. 
Destek Şartları
a) Konusuna göre belgenin gözetim, düzenleme ya da yenileme tarihinden itibaren 6 ay içerisinde destek ödeme başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
b) Yenileme giderine ilişkin yıllık destek tutarı, bir takvim yılı içerisinde belirlenen yıllık destek üst limitinin %50’sini aşmaması gerekmektedir. 
Destek Kazanımları
a) Yurt dışındaki pazara girişte zorunlu olan belgelere ilişkin;
• Müracaat ve doküman inceleme giderleri, 
• Belgelendirme tetkik giderleri, 
• Belge kullanım ücretleri, 
• Zorunlu kayıt ücretleri, 
• Gözetim giderleri,
• Yenileme giderleri destek kapsamındadır.
b) İlgili giderler yılık 8.207.595 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ  FAYDALANICI
Pazara Giriş Belgeleri Giderleri %60 8.207.595 TL/ Belge Başına Yükseköğretim Kurumları

Özel Öğretim Kurumları

Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
Yararlanıcıların potansiyel müşterileriyle iletişim kurmaları, hizmetlerini tanıtmaları ve bu sayede hedef kitlelerine ulaşmaları için yurt dışında düzenlenen etkinliklere stant ile katılımları kapsamında yapmış oldukları harcamaları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların, yurt dışında düzenlenen etkinliklere katılım sağlayarak potansiyel müşterileriyle görüşmeler gerçekleştirmelerini, hedef ülke pazarı hakkında bilgi almalarını ve faaliyetleri kapsamında yapmış oldukları hizmetlerini tanıtabilmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında düzenlenen etkinliklere yönelik stant, yer kirası, ulaşım giderleri, fuarlara kayıt ücreti gibi harcamaları destek kapsamındadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir. 
Destek Şartları
a) “Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi (EK-14B)” ve “Desteklenen Yurt Dışı Prestijli Etkinlikler Listesi (EK-14Ç)”nde yer alan yurt dışı etkinliklere yönelik giderler destek kapsamında değerlendirilir.
b) Yararlanıcılar faaliyetin bitiş tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde destek ödeme başvurusunda bulunmalıdır.
c) Giderler, etkinliğe stant ile katılım sağlanması durumunda destek kapsamında yer almaktadır. 
d) Bir takvim yılı içerisinde en fazla 3 prestijli etkinlik katılımı destek kapsamındadır.
e) Ulaşım giderlerinin desteklenebilmesi için ilgili etkinliğe katılımcı adına iştirak eden temsilcilerin etkinliğin tamamına katılım sağlamaları gerekmektedir.
f) Ulaşım tarihleri, yurt içi veya yurt dışında düzenlenen etkinliğin başlangıç tarihinden en erken 3 gün öncesinde ve bitiş tarihinden itibaren en geç 3 gün sonrasında olması gerekmektedir. Ulaşım kapsamında yapılması zorunlu olan yurt içi veya yurt dışı aktarmalar destek kapsamında yer almaktadır.
g) Güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetlerine ilişkin yapılan harcamalar destek kapsamında yer almamaktadır.
Destek Kazanımları
a) Yurt dışı etkinliklere katılım kapsamında yapılacak olan;
• Nakliye giderleri,
• Kayıt ücreti,
• Yer kirası, 
• Standın tasarımı, konstrüksiyonu ve kurulumuna ilişkin giderler; raf, ışıklandırma, internet, elektrik, ses ve görüntü sistemleri, temizlik, halı, masa ve sandalye giderlerini kapsayan stant harcamaları,
• Yararlanıcının en fazla 2 temsilcisinin ekonomi sınıfı ulaşım giderleri,
• Sanal olarak düzenlenen etkinliklerde katılım ve kayıt ücretleri destek kapsamındadır.
b) Bahsedilen giderler etkinlik başına 819.167 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
c) Prestijli etkinliklere katılım sağlanması durumunda etkinlik başına 2.735.107 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ  FAYDALANICI
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Giderleri %60 819.167 TL/ Etkinlik

2.735.107 TL/Prestijli Etkinlik

Yükseköğretim Kurumları
Özel Öğretim Kurumları
Yurt İçi Etkinlik Katılım Desteği
Yararlanıcıların, eğitim hizmetleri sektörünün tanıtılmasına katkı sağlamak amacıyla yurt içinde düzenlenen etkinliklere katılım sağlayarak stant açmaları ve görüşmeler gerçekleştirmeleri için yapmış oldukları harcamaları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt içinde düzenlenen etkinliklere katılım sağlamaları sayesinde hedef kitleleri ile görüşmeler gerçekleştirerek eğitim hizmetleri  sektöründeki faaliyetlerini ve hizmetlerini tanıtmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt içinde düzenlenen etkinliklere katılımları sırasında yapmış oldukları stant harcamaları, nakliye giderleri ile ödedikleri katılım ücreti desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Desteklenen Yurt İçi Etkinlikler Listesi (EK-16B)”nde yer alan yurt içi etkinliklere yönelik giderler destek kapsamında değerlendirilir.
b) Yararlanıcılar faaliyetin bitiş tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde destek ödeme başvurusunda bulunmalıdır.
c) Giderler, etkinliğe stant ile katılım sağlanması durumunda destek kapsamında yer almaktadır. 
d) Güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetlerine ilişkin yapılan harcamalar destek kapsamında yer almamaktadır.
Destek Kazanımları
a) Yurt içi etkinliklere katılım kapsamında yapılacak olan;
• Kayıt ücreti,
• Nakliye gideri, 
• Yer kirası,
• Standın tasarımı, konstrüksiyonu ve kurulumuna ilişkin giderler; raf, ışıklandırma, internet, elektrik, ses ve görüntü sistemleri, temizlik, halı, masa ve sandalye giderlerini kapsayan stant harcamaları destek kapsamında yer almaktadır.
b) Bahsedilen giderler etkinlik başına 819.167 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ  FAYDALANICI
Yurt İçi Etkinlik Katılım Giderleri %60 819.167 TL/ Etkinlik Yükseköğretim Kurumları
Özel Eğitim Kurumları
Acente Komisyon Desteği
Ülkemize uluslararası öğrenci getirilmesi için Bakanlık tarafından belirlenen acentelere yapılan komisyon ödemeleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yükseköğretim kurumlarının acentelere ödediği komisyon giderlerinin desteklenmesi sayesinde ülkemize daha fazla uluslararası öğrencilerin gelmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yükseköğretim kurumlarının, uluslararası öğrencileri ülkemize getirmeleri için acentelere ödedikleri komisyon giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Bakanlık tarafından onaylı Acenteler Listesi (EK-6E)’nde yer alan acentelere yapılan ödemeler destek kapsamında yer almaktadır. 
b) Acentelik hizmeti kapsamında alınan faturalarda faaliyetlerin niteliğinin belirlenebilir olması esastır. Fatura ile yapılan faaliyet arasında ilişik bulunamaması durumunda ilgili kalem destek kapsamına alınmamaktadır.
c) Her bir uluslararası öğrenci için desteği talep edilebilecek azami komisyon tutarı, yıllık öğrenim ücretinin %20’sinden fazla olmamalıdır.
d) Ülkemizde öğrenim gören her bir uluslararası öğrenci sadece 1 öğretim yılı kapsamında destekten faydalanabilmektedir.
Destek Kazanımları
a) Ülkemize gelen uluslararası öğrenci için yükseköğretim kurumlarının acentelere yapmış olduğu komisyon ödemeleri 10.942.702 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. 
b) Destek oranına 10 puan ilave edilmektedir.
c) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET İLAVE DESTEK FAYDALANICI
Acente Komisyon Giderleri
 
 
%60 10.942.702 TL/ Yıl 5 Yıl 10 Puan Yükseköğretim Kurumları
Tanıtım Heyeti Desteği
Yurt dışından davet edilen şirket, kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılım sağlaması için düzenlenen tanıtım heyetinin giderleri Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yurt dışından davet edilen şirketlerin, kuruluşların, temsilcileri ile görüşmeler gerçekleştirmek ve tanıtımlar yapılması amacıyla ülkemize gelmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yurt dışından ülkemize davet ile gelen temsilcilerin ulaşım, konaklama, tercümanlık, tanıtım malzemeleri giderleri Bakanlık tarafından desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Yükseköğretim kurumları, heyetin başlangıç tarihinden en geç 1 ay öncesine kadar talep edilen bilgi ve belgeler ile  ön onay başvurusunda bulunmalıdır.
b) Ön onay verilen heyete ait temsilci listesine ilişkin değişiklikler faaliyetin başlangıç tarihinden önceki güne kadar bildirilmelidir.
c) Destek başvurusu faaliyetin bitiş tarihi itibariyle 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
d) Görsel, yazılı, işitsel veya dijital tanıtımlarda yabancı dil kullanımının yanı sıra Türkçe olarak da tanıtım yapılması halinde destek hesaplaması harcamanın %50’si üzerinden yapılmaktadır.
e) Katalog, broşür, tanıtım ve eşantiyon malzemelerinin destek kapsamında değerlendirilebilmesi için ilgili faaliyet kapsamında kullanıldığına dair bilgi ve görsel örneklerin sunulması gerekmektedir.
f) Tanıtım faaliyetleri kapsamında; tanıtıma özel ulaşım ve konaklama giderleri, tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri, sadece Türkçe yapılan tanıtım harcamaları, yurt içine yönelik tanıtım harcamaları, yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yapılan tanıtım harcamaları, arama motoru optimizasyonu faaliyetlerine ilişkin giderler destek kapsamında yer almamaktadır.
g) Ulaşım ve konaklama giderinin destek kapsamına alınabilmesi için temsilcilerin ilgili etkinliğin tamamına katılım sağlamaları gerekmektedir. 
h) Ulaşım tarihleri, ilgili programın başlangıç tarihinden en erken 3 gün öncesine kadar ve bitiş tarihinden itibaren en geç 3 gün sonrasına kadar olmalıdır. Ulaşım kapsamında zorunlu olarak yapılan aktarmalar destek kapsamındadır.
i) Etkinliğin en fazla 1 gün öncesinde başlayan ve etkinliğin bittiği tarihi kapsayan konaklama giderleri desteklenir.
Destek Kazanımları
a) Yabancı katılımcıların temsilcilerinin ekonomi sınıfı ulaşım, transfer giderleri ve konaklama giderleri (oda+ kahvaltı) 8.089 Türk Lirası tutarında desteklenmektedir.
b) Ulaşım ve konaklama giderlerine ek olarak tercümanlık hizmeti giderleri, organizasyon giderleri (yer kirası, ilgili teknik araç ve gereçlerin kira giderleri), halkla ilişkiler hizmeti giderleri ile tanıtım malzemeleri giderleri heyet başına 4.102.660 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir. 
c) Destek süresi 5 gündür.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET ÖN ONAY FAYDALANICI
Tanıtım Heyeti Giderleri
 
 
%60 4.102.660 TL/ Yıl 5 Gün 1 Ay Önce Yükseköğretim Kurumları
Uluslararası Öğrenci Ofisleri Kapasite Geliştirme Desteği
Uluslararası öğrenci ofislerine ilk defa istihdam edilecek personelin maaşları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. 
Desteğin Amacı
Yükseköğretim kurumlarından birine gelmek isteyen uluslararası öğrencilere, ilgili ofislerin uzaktan veya doğrudan destek sağlamaları için personel istihdam etmeleri amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Uluslararası öğrenci ofislerinin, ülkemize gelecek olan öğrencilerine destek sağlayabilmeleri için ilk defa istihdam edeceği personellerin maaşları desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Uluslararası öğrenci ofislerine ilk kez istihdam edilecek en fazla 5 personel destek kapsamında yer almaktadır.
b) İstihdam gerçekleştirilmeden önce talep edilen bilgi ve belgelerle ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
c) İstihdam edilecek personel “Uluslararası Öğrenci Ofisleri Kapasite Geliştirme Desteği Kapsamında İstihdamı Desteklenen Personelde Aranan Nitelikler (EK-8C)” listesindeki niteliklere uygun olmalıdır. 
Destek Kazanımları
a) Uluslararası öğrenci ofislerinde ilk defa istihdam edilecek en fazla 5 personelin brüt maaşı 68.264 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
b) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ ÖN ONAY FAYDALANICI
Uluslararası Öğrenci Ofisleri
Kapasite Geliştirme Giderleri
%60 68.264 TL/ Personel/Ay İstihdam Gerçekleştirilmeden Önce Yükseköğretim Kurumları
Akademisyen İstihdam Desteği
Yükseköğretim Kurumlarına ilk defa istihdam edilecek yabancı akademisyenlerin maaşları Bakanlık tarafından karşılanmaktadır. 
Desteğin Amacı
Yükseköğretim kurumlarının yabancı uyruklu akademisyenlere yönelik istihdamı amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Yükseköğretim Kurumlarının yabancı uyruklu akademisyenleri istihdam edebilmesi için brüt maaşları Bakanlık tarafından desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Yükseköğretim kurumlarına ilk kez istihdam edilecek en fazla 5 yabancı uyruklu akademisyenler destek kapsamındadır.
b) Yabancı uyruklu akademisyenler Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen “Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı İstihdamıyla İlgili Usul ve Esaslar” çerçevesinde istihdam edilmelidir.
c) İstihdam gerçekleştirilmeden önce talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir. 
d) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
e) Destek ödeme başvurusu üçer aylık dönemlerde yapılır.

Destek Kazanımları
a) İlk defa istihdam edilecek olan en fazla 5 yabancı uyruklu akademisyenlerin brüt maaşı 318.565 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
b) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET ÖN ONAY FAYDALANICI
Akademisyen İstihdam Giderleri %60 318.565 TL/ Personel/Ay 5 Yıl İstihdam Gerçekleştirilmeden Önce Yükseköğretim Kurumları
Uluslararası Sıralama Desteği
Yükseköğretim kurumlarının, Bakanlığın yayınladığı listedeki uluslararası alan sıralamasında yer alması için yapmış oldukları harcamalar desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yükseköğretim kurumlarının uluslararası alan sıralamasına girmeleri ve bu kapsamda sektörel kıyaslama ve analiz yapmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yükseköğretim kurumlarının uluslararası alanda sıralamaya girmek için yapmış olduğu analiz, danışmanlık, yazılım gibi giderleri Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) Bakanlığın yayınlamış olduğu “Uluslararası Sıralamalar Listesi (EK-10B)” nde yer alan sıralamalara yönelik giderler destek kapsamındadır.
b) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Destek Kazanımları
a) Bu destek kapsamında yapılan; 
• Sıralamalarda yer almak için ödenen katılım ücreti, 
• Sıralama sonuçlarının analizi ve sektörel kıyaslama için kullanılan istatistik yazılımları kapsamında yapılan giderler, 
• Uluslararası sıralama kuruluşlarının dergi ve diğer yayınlarına ödenen üyelik ücreti, 
• Sıralamalara girdi teşkil eden verilerin derlenmesi amacını taşıyan akademik veri izleme sistemlerine ilişkin giderler destek kapsamında yer almaktadır. 
b) Bahsedilen giderler yıllık 5.470.213 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Uluslararası Sıralama Giderleri %60 5.470.213 TL/ Yıl Yükseköğretim Kurumları
Uluslararası Kuruluşlara Üyelik Desteği
Yükseköğretim kurumlarının Bakanlığın yayınlamış olduğu kuruluşlara gerçekleştirecekleri üyelikleri için harcanan giderler desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yükseköğretim kurumlarının belirlenen uluslararası kuruluşlara üye olmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Bakanlığın yayınladığı listedeki uluslararası kuruluşlara yapılacak üyelik giderleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Bakanlığın yayınladığı “Uluslararası Kuruluşlar Listesi (EK-11B)”nde yer alan kuruluşlara yapılan üyelik giderleri destek kapsamında yer almaktadır.
b) Destek başvurusu ödeme tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. 
Destek Kazanımları
a) Bakanlığın yayınlamış olduğu “Uluslararası Kuruluşlar Listesi (EK-11B)”nde yer alan kuruluşlara yapılan üyelik giderleri yıllık 4.102.660 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Uluslararası Kuruluşlara Üyelik Giderleri %60 4.102.660 TL/ Yıl Yükseköğretim Kurumları
Ürün Yerleştirme Desteği
Yararlanıcıların yurt dışında tanıtımlarının yapılması amacıyla yapmış oldukları ürün yerleştirme giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında bilinirliliklerini artırmak amacıyla yapmış oldukları tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirerek daha fazla kişiye ulaşmaları amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlarda ürün yerleştirme için yapmış oldukları giderler Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Harcama gerçekleştirilmeden önce talep edilen bilgi ve belgelerle  ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
b) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle 6 ay içerisinde talep edilen bilgi ve belgelerle yapılmalıdır.
Destek Kazanımları
a) Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri 5.470.213 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.
b) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET ÖN ONAY FAYDALANICI
Ürün Yerleştirme Giderleri %60 5.470.213 TL/ Yıl 5 Yıl Harcama Yapılmadan Önce Yükseköğretim Kurumları

Özel Eğitim Kurumları

Rapor Desteği
Yararlanıcıların yurt dışına yönelik olarak pazara giriş stratejileri ve eylem planlarının belirlenebilmesi için satın alacakları ülke veya sektör raporları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışındaki pazarlara girişte avantaj elde edebilmeleri için gerekli stratejilerin belirlenerek bu kapsamda eylem planlarının oluşturulabilmesi amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yurt dışına yönelik olarak ilgili kuruluşların pazara giriş stratejileri ve eylem planlarının belirlenebilmesi amacıyla sektörlerle veya ülkelerle ilgili alacakları raporlara ilişkin yapılacak olan harcamalar Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 3.maddesinin (c) bendinde belirtilen eğitim kurumları ile 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun 2.maddesinin (b) bendinde belirtilen özel eğitim kurumları müracaat edebilir.
Destek Şartları
a) Harcama gerçekleştirilmeden önce talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte ön onay başvurusunda bulunulması gerekmektedir. 
b) Satın alınacak raporlar, yayım tarihi itibarıyla en fazla 2 yıllık olmalıdır. Bu sürenin hesaplanmasında ön onay başvuru tarihi esas alınır.
c) Destek başvuruları ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır.
Destek Kazanımları
a) Yurt dışına yönelik pazara giriş stratejileri ile eylem planlarının oluşturulabilmesi amacıyla satın alınacak sektör veya ülke raporuna ilişkin giderler yükseköğretim kurumları için yıllık 5.470.213 Türk Lirasına kadar %60 oranında desteklenmektedir.

Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ ÖN ONAY FAYDALANICI
Rapor Giderleri %60 5.470.213 TL/ Yıl Harcama Yapılmadan Önce Yükseköğretim Kurumları
tr_TRTurkish