Y Ü K L E N İ Y O R

Film Sektörü Destekleri

Film Sektörü Destekleri

Film: Tamamı veya belirli bir kısmı Türkiye’de çekilmiş veya üretilmiş olan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatını ifade etmektedir. 
Dijital Sanat Şirketi: Dijital oyun ve uygulamaların dışında kalan dijital medya, video interaktif sanat, bilgisayar grafikleri ve animasyon kapsamında sanatsal üretim faaliyetlerinde bulunan şirketleri ifade etmektedir. 
İnternet Yayın Platform İşletmecisi: Kendilerine ait mobil uygulama veya URL adresi ile radyo, televizyon ve isteğe bağlı yayın hizmetinin iletimini sağlayarak, doğrudan veya koşullu erişim ile tümleşik televizyon alıcısı, bilgisayar akıllı telefon, tablet veya benzeri cihazlarla alınabilecek şekilde kullanıcılara hizmet sunan şirketi ifade etmektedir. 
Yararlanıcı: Türkiye’de yerleşik film şirketleri, dijital sanat şirketleri, internet yayın platform işletmecileri ile kültürel ve yaratıcı endüstriler sektörlerinde faaliyet gösteren ve Bakanlığın uygun gördüğü diğer şirketler, kurum ve kuruluşları ifade etmektedir.
Bireysel Katılım: Bakanlık tarafından belirlenmiş yurt dışı etkinliklere münferit katılımları ifade etmektedir. 
Milli Katılım: Milli katılım organizatörü veya iş birliği kuruluşlarının yurt dışında düzenledikleri etkinliklere toplu katılımı ifade etmektedir. 
Prestijli Etkinlik: Aynı sektörde faaliyet gösteren firmaların yüksek katılımcı ve ziyaretçi sayısı olan, bölgesel veya küresel etkiye sahip yurt dışında düzenlenen uluslararası organizasyon sayesinde bir araya gelmesini sağlayan etkinliklerdir. 
Bakanlık Yurt Dışı Temsilciliği: İlgili belgenin düzenlendiği, birimin bulunduğu, görüş alınması için etkinliğin, faaliyetin düzenlediği yerden sorumlu Ticaret Müşavirliği, Ticaret Ataşeliği ya da Bakanlık tarafından ilgili ülkede görevlendirilmiş olan Bakanlık temsilcisidir. 
Tescil ve Koruma Desteği
Uluslararası film sektöründe faaliyet gösteren firmaların yurt içinde tescilli olan markalarının yurt dışında da tescil edilmesi veya korunması için yapılan harcamaları desteklenmektedir. 
Desteğin Amacı
Uluslararasına yönelik film sektöründe faaliyetlerini sürdüren yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilmesi ve sınai mülkiyet haklarının korunması amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında da markalarının tescil edilip korunması kapsamında yapmış oldukları giderler Bakanlık tarafından desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) İlk tescilin yurt içinde olması gerekmektedir. 
b) Yurt içi tescil ile yurt dışında yapılan tescilin aynı yararlanıcı adına olması gerekmektedir. 
c) Tescil yenileme, mahkeme ve yargılama giderleri destek kapsamında yer almamaktadır. 
d) Tescil belgesi tarihinden veya korunma için ödeme belgesi tarihinden itibaren 6 ay içerisinde destek başvurusunda bulunulmalıdır. 
Destek Kazanımları
a) Markanın yurt dışında tescil edilmesi veya korunması kapsamında ürünün ya da hizmetin yurt dışında tescil ettirilmesine ilişkin marka veya patent bürolarından alınan danışmanlık hizmeti giderleri, yurt dışında tescilli markanın korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık giderleri ve tescil giderleri destek kapsamındadır.
b) Bahsedilen giderler 2.735.107 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir.
c) Yurt dışında tescilli markanın yine yurt dışında korunmasına ilişkin hukuki danışmanlık giderleri yıllık en fazla 299.610 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir.
d) Faaliyetlerin Hedef Ülkeler Listesi (EK-3)’nde yer alan ülkelere yönelik yapılması halinde destek oranına 10 puan ilave edilmektedir
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Tescil ve Koruma Giderleri %50 2.735.107 TL/ Yıllık Film sektörü kapsamında faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar
Pazara Giriş Belgeleri Desteği
Film sektöründe faaliyet gösteren firmaların yurt dışı pazarlarına girmesi için gerekli olan belge, sertifika veya akreditasyon giderleri Bakanlık tarafından karşılanmaktadır.
Desteğin Amacı
Yurt dışına yönelik olarak film sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt dışı pazarına girişte zorunlu olan belgelerin alınarak potansiyel müşterilerine ulaşmasını ve yurt dışında da sektörde yer edinmesi amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Film sektöründe faaliyet gösteren yararlanıcıların yurt dışındaki pazarlara girebilmeleri için ilgili ülkenin zorunlu tutmuş olduğu belgelerin kullanım ücretleri, tetkik giderleri, gözetim ve yenileme ücretleri desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) İlgili belgenin Bakanlığın belirlemiş olduğu “Desteklenen Pazara Giriş Belgeleri Listesi (EK5B)”nde yer alması gerekmektedir.
b) İlgili belgenin düzenlenme, yenileme veya gözetim tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde destek başvurusunda bulunulması gerekmektedir. 
c) Yenileme giderine ilişkin yıllık destek tutarı, bir takvim yılı içerisinde belirlenen yıllık destek üst limitinin %50’sini aşmaması gerekmektedir. 
Destek Kazanımları
a) Pazara giriş için gerekli olan belgelerin alımı kapsamında yapılan müracaat ve doküman inceleme giderleri, belgelendirme tetkik giderleri, belge kullanım ücretleri, zorunlu kayıt ücretleri, gözetim giderleri ve yenileme giderleri destek kapsamındadır.
b) İlgili giderler 2.735.107 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir. 
c) Bakanlığın belirlediği listede yer alan belgenin, iklim değişikliğini azaltma, iklim değişikliğine uyum ile kirliliğin önlenmesine ve kontrol altına alınmasına yönelik olması durumunda destek oranına 10 baz puan ilave edilmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ  FAYDALANICI
Pazara Giriş Belgeleri Giderleri %50 2.735.107 TL/ Yıllık Film sektörü kapsamında faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar
Acente Komisyon Desteği
Film sektöründe faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlarına ait filmlerinin yurt dışına satışına veya dağıtımına yönelik yapılan giderler Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Film sektöründe faaliyet gösteren firmaların, kurum ve kuruluşların yurt dışına yönelik olarak filmlerinin satılması ve dağıtılması amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Film sektöründe faaliyet gösteren firma, kurum ve kuruluşlara ait filmlerin yurt dışına yönelik satışının veya dağıtımının gerçekleştirmesi için acentelere ödenen komisyon giderleri desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Destek kapsamında hizmet alınacak acenteler Bakanlığın yayınlanmış olduğu “Acenteler Listesi (EK-6D)”nde yer alması gerekmektedir. 
b) Hizmet alınacak acente Bakanlığın listesinde yer almıyorsa ilgili listeye eklenmesi için talep edilen bilgi ve belgelerle Hizmet İhracatçıları Birliğine başvurulması gerekmektedir.
c) Destekten yararlanılabilmesi için satışın veya dağıtımın gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir. 
d) Alınan acentelik hizmeti kapsamında kesilen faturalarda faaliyetin niteliğinin belirlenebilir olması gerekmektedir. 
e) Desteği talep edilecek olan azami komisyon tutarının her bir film kapsamında yurt dışına satış veya dağıtım bedelinin %20’sini aşmamalıdır. 
f) Faaliyetin uzun dönemde yapılması veya dönem içinde yeni ödemeler gerçekleştirilmesi durumunda ödeme belgelerinin 6 aylık süre şartına uyulması ve destek başvurusunda bulunulacağının taahhüt edilmesi ile başvuru merciine sunulması gerekmektedir. 
g) Destek başvurusu mutlaka faaliyetin bitimi sonrasında yapılmalıdır. 
Destek Kazanımları
a) Filmlerin yurt dışına satış veya dağıtımına yönelik Bakanlığın listesinde yer alan acentelere ödenen komisyon giderleri yıllık 3.281.218 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir. 
b) Destek süresi en fazla 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET FAYDALANICI
Acente Komisyon Giderleri
 
 
%50 3.281.218 TL/ Yıl 5 Yıl Film sektörü kapsamında faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar
Birim Desteği
Yararlanıcıların yurt dışındaki potansiyel müşterilerine daha kolay ulaşıp görüşebilmesi ve bu sayede daha iyi hizmet verebilmesi amacıyla açacağı birimlerin işletilmesine yönelik giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında açacakları birimleri sayesinde ilgili ülkedeki pazarları daha iyi tanımasını ve bu kapsamda görüşmeler gerçekleştirip faaliyetlerini sürdürmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında açacakları birimin vergi, resim ve harç dahil kira ücretleri ile birlikte ilgili birimin işletilebilmesi için gerekli olan belgelendirme giderleri destek kapsamındadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Yurt dışında faaliyet gösteren şirket tarafından açılan birimlerin destek kapsamında sayılabilmesi için Türkiye’deki yararlanıcı ile yurt dışındaki şirketin organik bağının bulunması gerekmektedir. 
b) Destek başvurusu ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde yapılmalıdır. 
c) Desteği talep edilen birim, konut olarak kullanılamamaktadır.
d) Destek ödemesi yurt dışı ortaklık oranına göre hesaplanmaktadır.
e) Destek kapsamında yapılan ödemelerin organik bağı bulunan yurt dışı şirket tarafından yapılması gerekmektedir.
Destek Kazanımları
a) Yurt dışında açılan birimlerin vergi, resim ve harç dahil brüt kira ve komisyon giderleri ile birimlerin açılması veya işletilmesine yönelik belgelendirme giderleri 2.735.107 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir.
b) İlgili destek süresi 5 yıldır.
c) Desteği talep edilen kira döneminde geçerli olan “Hedef Ülkeler Listesi (EK-3)”nde yer alan ülkelerde açılan birimler için +10 puan ilave destek oranı uygulanmaktadır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET İLAVE PUAN FAYDALANICI
Birim Kira Giderleri
 
%50 2.735.107 TL/ Birim Başına/ Yıl Ülke Başına

5 Yıl

 

Hedef Ülkelerde ise 10 Puan Film sektörü kapsamında faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar
Korsanla Mücadele Giderleri Desteği
Yurt dışında yayınlayacakları filmin fikri mülkiyet haklarına sahip veya bu hakların kullanımı için yetkilendirilmiş yararlanıcıların korsan yayın ile mücadele kapsamında yapacağı giderler desteklenmektedir. 
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında yayınlanacak olan filmlerinin korsan yayınlarının yapılmasının önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında yayınlayacakları filmlerinin korsan yayınlarına karşı yurt dışına yönelik ve yabancı dildeki koruma faaliyetleri Bakanlıkça desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Koruma giderlerine ilişkin yalnızca yurt dışına yönelik, yabancı dildeki koruma faaliyetlerine ilişkin giderler desteklenmektedir.
b) Çok bölümlü filmlerde her sezon tek bir film; 30 bölümü aşan sezonlarda ise her 30 bölüme kadar tek bir film olarak değerlendirilmektedir. 
c) Ödeme belgesi itibariyle en geç 6 ay içerisinde destek ödeme başvurusunda bulunulması gerekmektedir.
Destek Kazanımları
a) Yurt dışına yönelik yabancı dildeki koruma faaliyetlerine ilişkin giderler 1.092.222 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir.
b) Yıllık en fazla 3 film desteklenmektedir.
c) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET İLAVE PUAN FAYDALANICI
Korsanla Mücadele Giderleri
 
%50 1.092.222 TL/ Film 5 Yıl

 
 10 Puan

Animasyon Filmleri için

Yapımcı/ Dağıtımcı
Dublaj ve Altyazı Giderleri Desteği
Filmlerin yurt dışına pazarlanmasına yönelik dublaj veya altyazı giderlerine ilişkin yapılacak olan harcamalar desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Film yapımcılarının ve dağıtıcılarının filmlerini yurt dışına pazarlamaları ve sektörde yer edinmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yapımcıların veya dağıtıcılarının yurt dışında filmlerini pazarlamaları kapsamında dublaj ve altyazı giderleri için yapmış oldukları harcamaları Bakanlık tarafından desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (d) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) Destek başvurusu, filmin yurt dışında gösterimin gerçekleştirilmesi şartıyla yapılmaktadır. 
b) Bir film aynı yabancı dilde sadece 1 kez dublaj ve altyazı giderlerinden faydalandırılmaktadır. 
c) Bir yabancı dilin farklı lehçeleri aynı dil olarak değerlendirilmektedir. 
d) Çok bölümlü filmlerde her sezon tek bir film; 30 bölümü aşan sezonlarda ise her 30 bölüme kadar tek bir film olarak değerlendirilmektedir. 
e) Dublaj ve altyazı giderlerinin bir sözleşme kapsamında yurt dışındaki satış acentesi tarafından yapılarak film yapımcısı veya dağıtımcı şirkete fatura kesilmesi durumunda söz konusu giderler aynı oranda ve tutarda desteklenmektedir. 
Destek Kazanımları
a) Bir filmin yurt dışında pazarlanmasına ilişkin dublaj veya alt yazı giderleri 1.092.222 Türk Lirasına kadar en fazla %50 oranında desteklenmektedir. 
b) Animasyon filmleri ve Türkiye’nin sosyal, tarihi, kültürel ve ticari tanıtımını yapan belgesel filmleri için destek oranına 10 puan ilave edilmektedir. 
c) Her bir film en fazla 8 yabancı dil için desteklenmektedir. Yabancı dil sayısı dublaj ve altyazı için ayrı ayrı değil toplam olarak hesaplanmaktadır. 
d) Yıllık en fazla 2 film desteklenmektedir. 
e) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET İLAVE PUAN FAYDALANICI
Dublaj ve Altyazı Giderleri
 
%50 1.092.222 TL/ Yabancı Dil Başına 5 Yıl

 
 10 Puan

Animasyon Filmleri ve Türkiye’nin Tanıtımını Yapan Belgesel Filmleri

Yapımcı/ Dağıtımcı
Film Platosu ve Stüdyosu Kullanım Giderleri Desteği
Türkiye’de, tamamı veya belirli bir kısmı çekilen veya üretilen yabancı sinema, film, dizi, belgesel veya program formatı için kiralanan film platosu veya stüdyosunun kira giderleri desteklenmektedir. 
Desteğin Amacı
Film platolarının veya stüdyolarının kiralanarak Türkiye’de yabancı film, dizi, sinema, belgesel veya program formatlarının çekilmesi veya üretilmesi amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Tamamı veya belirli bir kısmının Türkiye’de çekildiği veya üretildiği yabancı film, dizi, sinema gibi program formatları için film stüdyolarının veya platolarının kiralanmasına yönelik yapılan harcamalar Bakanlık tarafından desteklenmektedir.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (d) bendinde belirtilen şirketler müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) Ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde destek başvurusunda bulunulmalıdır. 
b) Ortak yapımlar destek kapsamında yer almamaktadır.
Destek Kazanımları
a) Türkiye’de tamamı veya belirli bir kısmının üretildiği veya çekildiği yabancı sinema, film, dizi, belgesel ve programların film platosu/stüdyo kirası giderleri film başına 10.942.702 Türk Lirasına kadar %20 oranında desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Film Platosu ve Stüdyosu Kullanım Giderleri
 
%20 10.942.702 TL/ Film Başına Film Platosu/Stüdyosu İşleten
Türkiye’de Yerleşik Şirket 
Reklam Tanıtım ve Pazarlama Desteği
Firmaların gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerinin yurt dışında tanıtımının yapılmasına yönelik harcamaları desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Firmaların yurt dışında yapmış oldukları reklam, tanıtım gibi giderleri sayesinde potansiyel müşterilerine ulaşarak yurt dışındaki yeni pazarlara giriş sağlanması amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Firmaların yurt dışındaki potansiyel müşterilerine, gerçekleştirmiş oldukları faaliyetlerinin tanıtımını ve pazarlamasını yapabilmesi için yapım, yayın ve organizasyon giderlerine ilişkin harcamaları desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir. 
Destek Şartları
a) Bakanlığın yayınlamış olduğu “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi (EK11Ç)”nde yer alan yurt dışına yönelik yapılan giderler destek kapsamındadır. 
b) Yararlanıcılar ilgili listenin “özel tanıtımlar” kısmında düzenlenen faaliyetler kapsamında tanıtım yapacaksa faaliyetin başlangıç tarihinden en geç 1 ay öncesine kadar ön onay almaları gerekmektedir. 
c) Tanıtım malzemelerinin nakliye bedelleri, yurt içine yönelik ve sadece Türkçe yapılan tanıtım giderleri, yurt dışında Türkçe yayın yapan yayın organlarında yapılan tanıtım harcamaları ve arama motoru optimizasyonu giderleri destek kapsamında yer almamaktadır. 
d) Ödeme belgesi tarihinden itibaren en geç 6 ay içerisinde destek ödeme başvurusunda bulunulmalıdır. 
e) Destek başvurusunun sonuçlandırılabilmesi için ilgili faaliyetin tamamlanması gerekmektedir.
Destek Kazanımları
a) “Desteklenen Reklam, Tanıtım ve Pazarlama Faaliyetleri Listesi (EK-12Ç)”nde yer alan yurt dışına yönelik faaliyetlere ilişkin yapım, yayın, organizasyon giderleri 21.885.404 Türk Lirasına kadar % 50 oranında desteklenmektedir. 
b) Yapılacak faaliyet hedef ülkelere yönelik olması durumunda destek oranına 10 puan ilave edilmektedir. 
c) Sponsorluk harcamaları, yıllık üst limitin %10’unu geçemez. 
d) Sosyal medya ve arama motoru reklamlarının güncellenmesi, içeriklendirilmesi gibi giderler aylık 14.981 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir. 
e) Yararlanıcıların yapmış olduğu basılı tanıtım ve eşantiyon malzemelerine ilişkin giderler etkinlik başına en fazla 74.903 TL tutarına kadar desteklenmektedir. 
f) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET İLAVE PUAN ÖN ONAY FAYDALANICI
Reklam Tanıtım ve Pazarlama Giderleri
 
%50 21.885.404 TL 5 Yıl

 
 10 Puan

Hedef Ülkeler 

Özel Tanıtım Faaliyetleri  Film sektörü kapsamında
faaliyet gösteren şirket, kurum ve kuruluşlar
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Desteği
Potansiyel müşterilerle görüşmeler yapılması ve yurt dışı pazarı hakkında bilgi sahibi olunarak, pazara girişte avantaj elde edilmesi amacıyla yurt dışında gerçekleştirilen etkinliklere katılım sağlanması kapsamında yapılan giderler Bakanlık tarafından desteklenmektedir. 
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların etkinliklere katılım sağlayarak potansiyel müşterileriyle görüşmeler gerçekleştirmeleri ve hizmetlerini tanıtmaları sayesinde ilgili ülke pazarına girmeleri amaçlanmaktadır.
Desteğin Kapsamı
Yararlanıcıların yurt dışında düzenlenecek olan etkinliklere ait stant, yer kirası, ulaşım giderleri, fuarlara kayıt ücreti gibi harcamaları destek kapsamındadır.
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) “Desteklenen Yurt Dışı Etkinlikler Listesi (EK-12B)” ve “Desteklenen Yurt Dışı Prestijli Etkinlikler Listesi (EK-12C)”nde yer alan yurt dışı etkinliklere yönelik giderler destek kapsamında değerlendirilir. 
b) Etkinliğe stant ile katılım sağlanması gerekmektedir. 
c) Ulaşım giderlerinin destek kapsamında olabilmesi için etkinliğe iştirak eden temsilcilerin etkinliğin tamamına katılım sağlamış olmaları gerekmektedir. 
d) Ulaşım tarihleri, düzenlenen etkinliğin başlangıç tarihinden en erken 3 gün öncesinde ve bitiş tarihinden itibaren en geç 3 gün sonrasında olması gerekmektedir. Ulaşım kapsamında yapılması zorunlu olan yurt içi veya yurt dışı aktarmalar destek kapsamında yer almaktadır. 
e) Güvenlik, hostes ve tercümanlık hizmetlerine ilişkin yapılan harcamalar destek kapsamında yer almamaktadır.
Desteğin Kazanımları
a) Yurt dışı etkinliklere katılım kapsamında yapılacak olan; 
• Nakliye giderleri, 
• Kayıt ücreti, 
• Yer kirası, 
• Standın tasarımı, konstrüksiyonu ve kurulumuna ilişkin giderler; raf, ışıklandırma, internet, elektrik, ses ve görüntü sistemleri, temizlik, halı, masa ve sandalye giderlerini kapsayan stant harcamaları, 
• Yararlanıcının en fazla 2 temsilcisinin ekonomi sınıfı ulaşım giderleri, 
• Sanal olarak düzenlenen etkinliklerde katılım ve kayıt ücretleri desteklenmektedir. 
b) Bahsedilen giderler etkinlik başına 819.167 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir. 
c) Prestijli etkinliklere katılım sağlanması durumunda etkinlik başına 1.640.609 Türk Lirasına kadar desteklenmektedir.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ FAYDALANICI
Yurt Dışı Etkinlik Katılım Giderleri
 
%50 819.167 TL/Etkinlik

1.640.609TL/ Prestijli Etkinlik

 

 

 

Film Sektörü Kapsamında Faaliyet Gösteren Şirket, Kurum ve Kuruluşlar
Ürün Yerleştirme Desteği
Yararlanıcıların yurt dışına yönelik hedef kitlelerine ulaşabilmeleri için yapmış oldukları ürün yerleştirme giderleri desteklenmektedir.
Desteğin Amacı
Yararlanıcıların yurt dışında yayınlanan filmler, belgeseller ve dijital oyunlarda ürün yerleştirme yaparak hedef kitlelerine ve potansiyel müşterilerine ulaşmaları ve bu sayede ilgili ülke pazarlarına girmeleri amaçlanmaktadır. 
Desteğin Kapsamı
Yurt dışında gösterime giren filmlere, belgesellere, dizilere, dijital oyunlara yapılacak olan ürün yerleştirme giderleri Bakanlıkça desteklenmektedir. 
Desteğe Kimler Başvurabilir
Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Karar’ın 59.maddesinin (h) bendinde belirtilen şirket, kurum ve kuruluşlar müracaat edebilmektedir.
Destek Şartları
a) Harcama yapılmadan önce Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğünden ön onay alınmalıdır. 
b) Ödeme belgesi tarihi itibariyle en geç 6 ay içerisinde Hizmet İhracatçıları Birliğine destek başvurusunda bulunulmalıdır. 
c) Destek başvurusu, yapımların yurt dışında gösterime girmesi ile birlikte veya dijital oyunların yurt dışında satışa sunulması sonrasında yapılmaktadır. 
Destek Kazanımları
a) Yurt dışında gösterimi yapılan sinema filmi, belgesel, dizi, animasyon filmi ve program formatı ile dijital oyunlardaki ürün yerleştirme giderleri 5.470.213 Türk Lirasına kadar %50 oranında desteklenmektedir. 
b) Destek süresi 5 yıldır.
Destek Tablosu
DESTEK KAPSAMI DESTEK ORANI DESTEK LİMİTİ SÜRE/ADET ÖN ONAY FAYDALANICI
Ürün Yerleştirme Giderleri
 
%50 5.470.213 TL/Yıllık 5 Yıl

 
Harcama Yapılmadan Önce  Film Sektörü Kapsamında
Faaliyet Gösteren Şirket, Kurum ve Kuruluşlar
tr_TRTurkish