Y Ü K L E N İ Y O R

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Sıkça Sorulan Sorular (SSS)

Destek Yönetim Sistemi (DYS), DİR, VRHİB, gibi Devlet Desteklerine (ihracat ve hizmet) ilişkin başvuru, değerlendirme/sonuçlandırma süreçlerinin internet ortamında ve tek platformda yürütülmesine olanak sağlayan içerik yönetim sistemidir.
Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesi, (VRHİB) ihracat sayılan satış ve teslimler ile döviz kazandırıcı bir takım hizmet ve faaliyetlerin vergi, resim ve harç istisnasından yararlandırılmasına imkân sağlayan Ticaret Bakanlığı tarafından düzenlenen belgedir.
 2017/4 sayılı "İhracat, Transit Ticaret, İhracat Sayılan Satış ve Teslimler ile Döviz Kazandırıcı Hizmet ve Faaliyetlerde Vergi, Resim ve Harç İstisnası Hakkında Tebliğ"in 2017/4 sayılı Tebliğin 6'ncı maddesinin üçüncü fıkrasında sayılan döviz kazandırıcı hizmet ve faaliyetleri üstlenen firmalar mezkûr Tebliğ ile düzenlenen şartlar altında VRHİB alabilirler.
a) Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesine iş ortaklığı adına başvurmak mümkündür ancak yapılacak olan DYS kaydı kapsamında ortaklığa mensup firmaların her birinin ayrı ayrı sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.
b) Ortaklık adına VRHİB talep edilmesi halinde ortaklık bilgileri kısmında diğer ortaklar DYS veritabanından seçilerek başvuruyla ilişkilendirilmelidir. Buna ek olarak diğer ortakların da DYS sistemine girerek gerekli bilgi ve belgeleri yüklemesi gerekmektedir. Akabinde VRHİB müracaatı Bakanlık onayına gönderilmelidir.
a) Vergi Resim ve Harç İstisnasından yararlanacak firmalar sistem üzerinden, almış oldukları belgeye ilişkin istisna kayıt formuna erişebilmektedir. Firmalar bahsi geçen bu evrakı istisnayı uygulayacak olan ilgili Kurumlara göndermelidir. Bu Kurumlar, uyguladıkları istisnaları istisna kayıt formuna kaydetmektedir. Kurumların uygulamış oldukları istisnaların sisteme girilmesi ve ilgili evrakların muhafaza edilmesi ise firmanın sorumluluğundadır.
b) Bankalar uygulamış oldukları istisnaları doğrudan sisteme girmektedir.
a) Belgede talep edilecek olan ek süreler ve taahhüt kapatma başvurularının, tebliğde belirtilen süreler içerisinde yapılması gerekmektedir.
b) İstisna kayıtlarını içeren istisna kayıt formları ve Bakanlıkça talep edilecek olan her türlü evrak asıllarını muhafaza etmek firmanın sorumluluğundadır.
c) Belgenin kapatma müracaatı öncesinde ilgili fatura ve hakkedişlerin belge sahibi tarafından elektronik ortamda belgeye kaydedilmeleri gerekmektedir.
a) Sistem üzerinden ihtiyaç duyulan revizeye ilişkin kısım seçilerek, talep edilen bilgi ve belgeler yüklenmelidir.
b) Belgenin taahhüdü kapatılıncaya kadar revize yapılabilmektedir.
a) Belge kapsamında yapmış olduğunuz faaliyete göre ilgili Merkez Bankası şubesine, belgenin süre sonu itibariyle 3 ay içerisinde talep edilen bilgi ve belgelerle birlikte taahhüt kapatma müracaatı yapılmalıdır. 
b) Vergi Resim ve Harç İstisna Belgesinin belirtilen süreler içerisinde taahhütlerinin kapatılması için yapılacak olan müracaatlar firmanın sorumluluğundadır. Bakanlık, ayrıca firmalara yazılı olarak bildirimde bulunmamaktadır.
Firmaların Vergi Resim ve Harç İstisna Belgelerini hiç kullanmamaları durumunda, belge kapsamında herhangi bir istisnadan faydalanmadıklarına dair beyanda bulunmaları ve akabinde iptal başvurusu yapmaları gerekmektedir.
tr_TRTurkish